Roditelji koji praktikuju ove tri navike imaju dobar odnos sa decom

Tokom podizanja deteta bitno je da budete istinski prisutni roditelj. Komuniciranje s decom i razumevanje njihovih potreba i osećanja važno je za podsticanje zdravog roditeljstva.

Ponedeljak, 04.03.2024.

12:38

Izvor: index.hr

Roditelji koji praktikuju ove tri navike imaju dobar odnos sa decom
Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

Psihološkinja Džasmin Makoj podelila je nekoliko saveta koji mogu da pomognu roditeljima.

1. Ne opterećujte dete raznim zadacima

Koncept "manje je više" važan je za zdrav odnos s decom, kaže Džasmin Makoj za "Hindustan tajms". Preterano opterećivanje dece zadacima i rokovima može da ih umori. Važno je da se odlučite za jedan zadatak umesto za dve obaveze u isto vreme. Preporučite im jednu vannastavnu aktivnost koja će da ih zainteresuje i rasteretite im raspored od suviše obaveza.

2. Odvajanje vremena za zajedničke aktivnosti


Psihološki savet je da uvek prisutni roditelji redovno pokušavaju da uspostave interakciju licem u lice sa svojom decom, kako bi razumeli njihove misli i ponašanja. Džasmin Makoj savetuje roditeljima da uče vešto da upravljaju svojim rutinama, kako bi mogli da se povežu sa svojom decom i češće provode vreme sa njima.

3. Postavljanje realnih ciljeva

Važno je da roditelji svojoj deci postave realne ciljeve, te slave njihova postignuća i pobede. To će doprineti razvoju njihovog samopouzdanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare