Praktični saveti

Kuhinjska i morska so: Osnovne razlike, prednosti, mane i upotreba

Saznajte koje su prednosti i mane kuhinjske i morske soli i koja je so bolja i zdravija za vas.

Utorak, 10.05.2016.

13:09

Izvor: stvarukusa.rs

Kuhinjska i morska so: Osnovne razlike, prednosti, mane i upotreba
Thinkstock

Podeli:

Ako ste ikada bili u dilemi koju vrstu soli koristiti u domaćinstvu, vreme je da vam olakšamo odluku.

1. Kako se dobija so?

- Kuhinjska so se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi.

- Morska so dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.

2. Od čega se so sastoji?

Kuhinjska so čisti je natrijum hlorid čiji molekuli u telu snažno privlače vodu iz telesnih ćelija, uzrokuje dehidraciju ćelija i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu hemijske prerade, rafinisana so gubi sve vredne minerale i njena izvorna struktura se uništava.

Morska so sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrijum hlorid, nego i sve prirodne krute materije koje su bile otopljene u morskoj vodi. Između osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijumska kiselina.

3. Da li sadrži jod?

Kuhinjska so sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u telu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. Ali, jod je u ovom slučaju element dodat industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.

Morska so jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. Ali, brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu mnogo prirodnije unošenje joda u organizam i to konzumiranjem namirnica koje ga sadrže u većim količinama. Beli luk, morske alge, bundeva, tikvica, ananas, kruška namirnice su čijom konzumacijom zadovoljavamo potrebe tela za jodom.

4. Koja je najzdravija vrsta soli?

Pri odabiru soli ona koja se posebno ceni je cvetna so. Za razliku od "kuhinjske soli" ona je bogatija kalcijumom i magnezijumom i predstavlja proizvod najvišeg kvaliteta u proizvodnji soli.

Reč je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijumom i magnezijumom. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vreme početka kristalizacije.

Cvet soli se sastoji prosečno od preko 97 posto natrijum hlorida, 0,5 posto kalcijum sulfata, 0,3 posto magnezijum hlorida, 0,2 posto magnezijum sulfata i 0,1 posto kalijum hlorida.

Cvetna so se koristi za regulaciju probave, za žene u klimaksu i za vreme menopauze, za osveženje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju manjak kalcijuma i magnezijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare