Praktični saveti

Ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina, odlična je za pravljenje sosa

Većina ljudi pravi grešku kad vodu u kojoj su kuvali testeninu prospu u slivnik od sudopere. Ona može da se iskoristi u pripremi umaka, supa, gulaša, variva i ostalih jela.

Četvrtak, 28.07.2022.

14:14

Izvor: stvarukusa

Ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina, odlična je za pravljenje sosa
Foto: Nitr/Shutterstock

Podeli:

Vrhunski kuvari vodu preostalu nakon kuvanja koriste prvenstveno za zgušnavanje jela, jer skob koji preostane u njoj pomaže da se postigne idealna gustina, a ne pada teško na stomak kao klasična zaprška. Takođe ona daje i punoću ukusa, budući da je so koja se dodaje u toku kuvanja najbolji pojačivač ukusa.

Kako biste dobili najviše od pripreme testenine, a i da vam voda ima najbolju gustinu i ukus, bitno je da kod kuvanja makarona ne preterate s količinom tečnosti. Voda u kojoj se kuva treba samo da prekrije testeninu, a ne da se sipa cela zapremina šerpe.

Kad se testenina skuva u šerpi ostaje skrob, što će bilo kom umaku ili supi kojem dodate malo ove mešavine dati svilenkasti izgled i kompaktnu teksturu.

Ako stavljate ulje u vodu da se testenina ne bi zalepila, nemojte to da radite, jer nećete moći da se iskoristi u ove svrhe. Umesto toga u prvih par minuta dobro promešajte testeninu i kuvajte je na umerenoj temperaturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare