Praktični saveti

Najbolja marinada koja postoji za piletinu – meso će biti savršeno, ukus božanstven

Iako piletina može da se posluži uz gotovo svako jelo, to ne znači da je uvek ukusna. Zbog toga je važno da marinirate meso pre samog pripremanja, kako biste bili sigurni da će vaš obrok biti ukusan, sočan i mekan.

Četvrtak, 16.03.2023.

08:49

Izvor: B92

Najbolja marinada koja postoji za piletinu – meso će biti savršeno, ukus božanstven
Foto: Nataliia Maksymenkoshutterstock

Podeli:

Kao i svaka tehnika kuvanja, postoje načini mariniranja koji su uspešniji i bolji od drugih.

Preporučuje se mariniranje uz neutralno ulje, so i limunov sok, kao i s dodatkom začinskog bolja, uključujući peršun, kopar i vlašac. Neutralni ukus ulja omogućava da se više oseti ukus biljaka, a ulje neće izgoreti pre nego što se piletina ispeče. Limun takođe pomaže u omekšavanju komada piletine i daje joj više ukusa.

Prvo je potrebno da pomešate ulje, so i limunov sok u činiji, pre nego što isečete začinsko bilje i pomešate ga sa ostalim sastojcima. Ako želite da dobijete gustu marinadu, sve sastojke možete staviti u blender.

Pre nego što stavite marinadu, proverite da li je piletina sobne temperature kako bi lakše mogla da upije sastojke marinade.

Mariniranje piletine podrazumeva staviti mešavinu začina zajedno sa komadima mesa u plastičnu kesu. Zatim, zavežite je i rukama izmešajte marinadu i piletinu. Ovde morate da pazite da meso ravnomerno upije marinadu.

Ostavite nekoliko sati da komadi mesa upiju sve sastojke. Posle toga, piletina će biti mekša i spremna za pečenje. Možete je peći na roštilju, u rerni ili na tiganju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.