Praktični saveti

Ne bacajte tečnost od kiselih krastavaca: Ima raznoliku primenu i u zdravlju i vašem domaćinstvu

Tečnost koja ostane od kiselih krastavaca je navodno bogata kalijumom, koji je dobar za opuštanje mišića, kao i elektrolitima koji vašem telu pomažu da se oporave posle dehidratacije.

Četvrtak, 22.06.2023.

14:17

Izvor: 24sata.hr/Tina Kos

Ne bacajte tečnost od kiselih krastavaca: Ima raznoliku primenu i u zdravlju i vašem domaćinstvu
Foto: Caterina Trimarchi/Shutterstock

Podeli:

Odresci mesa su mekši

Sok od kiselih krastavaca možete koristiti kao marinadu za odreske mesa, koji će biti mekši i ukusniji.

Ublažava grčeve u mišićima

Pijte tečnost od kiselih krastavaca ako imate upaljene mišiće. Ona je puna kalijuma koji opušta mišiće, kao i elektrolita koji vašem telu pomažu da se oporave posle dehidratacije.

Obnavlja elektrolite u telu

Kao što smo već pomenuli, sok od kiselih krastavaca obnavlja količinu elektrolita u telu i time vam omogućuje da se osećate svežije.

Leči mamurluk

Elektroliti iz soka od kiselih krastavaca takođe pomažu kod mamurluka, osećaćete se bolje. Slično dejstvo ima i sok od kiselog kupusa.

Oživljava sobne biljke

Vašim biljkama treba mnogo kalijuma, kako bi bile lepe i zdrave. Tečnost od kiselih krastavaca sadrži kalijum koji pomaže biljkama da dobro napreduju.

Čisti bakrene posude

Posude od bakra umeju da postanu zelenkaste zbog oksidacije, a sok od kiselih krastavaca pomaže da se očiste i da im vrati bakarni sjaj.

Umiruje kožu nakon sunčanja

Sirće koje ume da se nađe u soku od kiselih krastavaca umiruje kožu, nakon što je pocrvenela na suncu. Pogotovo ako je stajalo u frižideru.

Reguliše probavu

U ovom slučaju popije se malo soka od krastavaca koji su fermentirali prirodnim putem, bez dodatka sirćeta. Fermentirana hrana poboljšava probavu i olakšava apsorpciju minerala.

Takođe, sadrži probiotike koji doprinose razvoju dobrih bakterija u crevima koje su i te kako važne za zdravlje, ali i to kako se osećate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare