Praktični saveti

Trikovi koji zaista funkcionišu: Kako odabrati zrelu dinju i lubenicu?

Postoji nekolikoh trikova koji će vam pomoći pri odabiru dinje ili lubenice, ali samo par njih zaista funkcionišu. Evo koji su to.

Sreda, 28.06.2023.

14:20

Izvor: zadovoljna.hr

Trikovi koji zaista funkcionišu: Kako odabrati zrelu dinju i lubenicu?
Foto: Kosoff/Shutterstock

Podeli:

Miris i kora određuju kvalitet dinje

Kada biramo najbolje dinje, potrebno je obratiti pažnju na njihovu koru. Pritom bi trebalo izbegavati one koje imaju vidljive zelene linije jer su one znak toga da je određena dinja ubrana prerano. Umesto toga bolje je posegnuti za onom koja ima jednoliku nijansu bež boje.

Jednako tako dobar trik biranja leži u kucanju o dinju. Naime, ako kucnete o dinju i čini vam se da čujete šuplji zvuk, to je znak da je dinja u idealnom stanju.

Oslonite se na slatkasti miris. Ako on izostaje, to je pokazatelj prevelike zrelosti, zbog čega će ta dinja u vašem domu imati vrlo kratak rok trajanja.

Više oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice

Mnogima omiljeno letnje voće, lubenica, ovih je dana preplavila sve radnje. Još uvek je u moru izbora teško pronaći onu koja će imati idealnu kombinaciju slatkoće i sočnosti. Međutim, uz nekoliko trikova možete uspeti i tome.

Pre svega, pogledajte ima li lubenica žutu mrlju na svom dnu. To je mesto na kojem je lubenica ležala na tlu u polju. Primetite li na tom području linije koje kao da imitiraju paukovu mrežu, znaćete da su lubenicu oprašivale pčele nekoliko puta tokom sazrevanja. Veći broj oprašivanja pridonosi većoj slatkoći lubenice.

Pre samog biranja uzmite u obzir i veličinu lubenice. Naime, nikada se ne bi smela birati ni premala ni prevelika lubenica. Dok se ona premala očigledno još nije razvila do svog punog potencijala, velike lubenice imaju tendenciju vodenastog okusa. Zato birajte one srednje veličine.

Što se pak tiče same svežine, pratite peteljku lubenice. Ako je ona zavijena poput malog repića, to je znak da je sveža i ubrana na vreme. S druge strane, potpuno ravna peteljka znak je preranog branja lubenice.

Čak i ako vam se dogodi da ste odabrali nešto lošiju lubenicu, njenu slatkoću možete pojačati jednostavnim trikom dodatka prstohvata soli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare