Praktični saveti

Kako da vam pirinač bude savršeno pahuljast: Evo u čemu je tajna

Pirinač je namirnica koja može da bude deo brojnih jela, a uz ove smernice će vam ispasti baš onako kako treba.

Utorak, 21.11.2023.

20:10

Izvor: krstarica

Kako da vam pirinač bude savršeno pahuljast: Evo u čemu je tajna
Foto: Jimmy Vong/Shutterstock

Podeli:

Lepljiv pirinač, nedovoljno kuvan, suv ili prekuvan samo su neki od rezultata pogrešno kuvanog pirinča. Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljast pirinač, više nema grešaka.

Kuvanje pirinča

Nakon što isperete pirinač, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još 3/4 šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da provri i posolite.

Sipajte pirinač


Polako dodajte pirinač u ključalu vodu. Promešajte jednom ili tek toliko da se odvoji pirinač. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne mešate previše, jer upravo to dovodi do toga da pirinač postane lepljiv.

Stavite poklopac


Uverite se da poklopac dobro stoji na loncu i uključite srednju temperaturu. Pustite da se pirinač kuva nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite ga u šerpi još 5 minuta.

Serviranje pirinča


Pre serviranja pirinač promešajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je pirinač gotov pre nego što ste spremni da ga poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite ga na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuvan i kašast pirinač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare