Praktični saveti

Kako da prepoznate da li se šećer pokvario: Nema rok trajanja, ali nije večno svež

Da li ste se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude adekvatan za upotrebu? Nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svež zauvek.

Sreda, 31.01.2024.

15:22

Izvor: B92

Kako da prepoznate da li se šećer pokvario: Nema rok trajanja, ali nije večno svež
Foto: Viktoria Gavrilina/Shutterstock

Podeli:

Granulirani beli šećer, zvani "običan šećer", ima neograničen rok trajanja, ali ukoliko ga čuvate na suvom i tamnom mestu. Međutim, jasno je da ne može mesecima biti svež jer ništa ne traje večno, a to bi trebalo da znate sledeći put kada ga bduete skladištili.

Iako šećer možda nema rok trajanja, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim supstancama koje mogu da utiču na njegov kvalitet ili da ga učine neadekvatnim za upotrebu. Osim toga, šećer dobro apsorbuje mirise i ukuse.

Organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje pakovanja šećera nakon dve godine, ali ako ne primetite nikakve promene ni u ukusu ni u izgledu, možete koristiti i stari - ukoliko ste ga čuvali u hermetički zatvorenoj posudi, piše RealSimple.

Šta je sa smeđim šećerom?

Smeđi šećer spada u grupu kvarljive robe, ali zbog toga što se na vazduhu dosta stvrdne, pa je dobro da ga držite takođe u hermetički zatvorenoj posudi.

Ukoliko se, pak, stvrdnuo, možete ga pomešati s nekoliko kapi vode ili na nekoliko sekundi staviti u mikrotalasnu kako bi omekšao.

Takođe je preporučljivo da se čuva dve godine za optimalnu svežinu i ukus, a možete ga čuvati i u zamrzivaču, ali tada, kao što znate, neće odmah biti spreman za upotrebu, pa vodite računa da ga na vreme izvadite iz zamrzivača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare