Praktični saveti

Samo kvare ukus: Tri najčešće greške koje mnogi prave kad kuvaju krompir

Svi obožavaju krompir, namirnicu koja je deo mnogih jela, a često i prilog. Od njega se prave salate, čorbe, musaka, ali mnogi još uvek greše prilikom pripreme. Evo koje su tri najčešće greške pri kuvanju krompira.

Petak, 01.03.2024.

13:52

Izvor: Krstarica/M. K.

Samo kvare ukus: Tri najčešće greške koje mnogi prave kad kuvaju krompir
Foto: inewsfoto/Shutterstock

Podeli:

1. Ljuštite sirov krompir

Mnogi oljušte krompir pre ne što ga stave u šerpu za kuvanje. Ipak, najbolje je skuvati ga s korom jer će je tako biti jednostavnije da je uklonite, a stručnjaci tvrde i da je onda boljeg ukusa.

2. Kuvate ga u ključaloj vodi

Kao i s većinom povrća, ljudi čekaju da voda proključa da bi u nju ubacili krompir, ali to je velika greška jer je onda veća verovatnoća da iznutra ostane sirov.

Najbolja opcija je staviti krompir u hladnu vodu, a kad proključa, smanjiti vatru i kuvati ga do 20 minuta.

3. Proveravate viljuškom da li je kuvan

Mnogi koriste ovu metodu za proveravanje da li je krompir kuvan, odnosno dovoljno mekan. Ali, onda on počinje da se raspada u vodi, što nije baš primamljivo.

Treba da znate da je minimalno vreme za kuvanje krompira 10 minuta. Pet minuta duže biće vam potrebno manjem krompiru da se skuva, a 20 većem koji ćete koristiti u salati ili za pripremu pirea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare