Recepti

Ove namirnice sadrže najviše vitamina D

Vitamin D veoma je važan u ishrani jer sprečava nastanak depresije i jača imunološki sistem i kosti, a njegov nedostatak vezuje se za nastanak demencije i rahitisa. Evo liste namirnica koje sadrže najviše vitamina D.

Četvrtak, 16.10.2014.

13:50

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Riba

Opšte je poznato da riba sadrži obilje nutrijenata, a losos je definitivno jedan od najboljih izvora vitamina D. Međutim, ne može svako da priušti kupovinu ove namirnice, pa je dobra vest da ga možete naći i u konzerviranoj tunjevini ili sardinama.

Mleko

Verujemo da se nećete začuditi što se na ovoj listi našla namirnica uz koju su odrasle mnoge generacije. Samo imajte na umu da mleko sa manjim procentom masnoće ima i manje vitamina D.

Jaja

Naravno, kao i sa ostalim namirnicama, ni sa jajima ne treba preterivati, a najbolja su organska i sveža, proizvedena na farmi gde su kokoške na otvorenom.

Svinjetina

Ako volite meso, najbolji način da povećate unos vitamina D je da jedete više svinjetine. U suštini, meso generalno nije najbolji izvor ovog vitamina, ali od svih vrsta mesa, svinjetina ga sadrži najviše, naročito kad su rebarca u pitanju.

Obogaćene žitarice

Pretpostavljamo da ste do sada verovatno sto puta pročitali kako cerealije ne predstavljaju baš najbolji izbor za doručak. Ali, kao i sa ostalom hranom, sve zavisi od toga kako se hranite i koliko konzumirate ovu namirnicu. Ukoliko ne preterujete, biće odličan izvor nutrijenata, uključujući i vitamin D – najbolje bi bilo da pre kupovine pročitate deklaraciju.

Šitake pečurke

Nažalost, vitamina D nema mnogo u biljnom svetu, a izuzetak nisu ni pečurke - od svih vrsta najviše ga sadrže šitake. Jednostavno ih ubacite u omlet i dobili ste ukusan obrok pun D vitamina!

Foto: pacificbro/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare