I Francuskinje protestuju protiv seksualnog uznemiravanja

Stotine žena izašle su na ulice Pariza i 10 drugih gradova u Francuskoj kako bi protestovale protiv seksualnog uznemiravanja, od kako se saznalo za skandal sa Harvijem Vajnštajnom. U Parizu, žene su se okupile na Trgu republike, noseći transparente na kojima je pisalo "me too", odnosno "I ja takođe", što je heštag na društvenim medijima koji koriste desetine hiljada žena za razmenu ličnih priča o seksualnom uznemiravanju i napadima.

Utorak, 31.10.2017.

08:34

Izvor: Super žena

I Francuskinje protestuju protiv seksualnog uznemiravanja
Foto: Getty

Podeli:

"Nadamo se. Oslobođenje žena nije se dogodilo toliko davno. Malo po malo, osvajale smo svoja prava na postojanje u javnosti i mislim da žene u današnje vreme, zato što smo zajedno, i zato što smo zajedno mnogo jače, i zato što je lakše kada smo ujedinjene, osećamo se spremne da ispričamo svoje priče, osećamo se spremne da radimo na tom pitanju zajedno", priča organizatorka protesta, Kerol Galan.

I dok se kampanja "I ja takođe" proširila velikom brzinom u Sjedinjenim Državama, još jedna kampanja pokrenuta je u Francuskoj sa sličnim heštagom.

Kao i u Americi, Francuskinje su počele da imenuju i posramljuju svoje napadače. Od kako je kampanja počela, nekoliko poznatih, uticajnih muškaraca u Francuskoj optuženo je za seksualne napade, uključujući i jednog poslanika iz političke partije francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Francusko-poljski reditelj Roman Polanski, koji je u Sjedinjenim Državama osuđen za silovanje 13-godišnje devojčice sedamdesetih godina prošlog veka, suočava se i sa novim optužbama za seksualno uznemiravanje.

Slična okupljanja organizovana su u Marseju, Bordou i Lilu, kao i drugim gradovima.

Lavina optužbi pokrenuta je pre nekoliko nedelja kada su Njujork Tajms i Nju Jorker objavili izveštaje o ženi koja je optužila Harvija Vajnštajna, nekada jednog od najmoćnijih filmskih producenata u Holivudu, za silovanje i seksualno uznemiravanje tokom poslednjih nekoliko decenija. Među onima koje su iznele optužbe su i neke od najpoznatijih holivudskih glumica, uključujući Anđelinu Džoli, Gvinet Paltrou i Rozanu Arket.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare