7 pravila za uvek savršene prženice: Kako da vam ne budu masne, gnjecave ili suve

Prženice su jelo koje su nam bake i mame redovno pripremale, a koje i danas rado jedemo. Danas se spremaju i u slatkoj varijanti, a pročitajte kako da vam usvek ispadnu najbolje.

Sreda, 29.11.2023.

08:54

Izvor: Jutarnji.hr

7 pravila za uvek savršene prženice: Kako da vam ne budu masne, gnjecave ili suve
Foto: Tetiana Chernykova/Shutterstock

Podeli:

Ipak, iako ih jedemo već godinama, bilo za doručak ili večeru, u slatkoj ili slanoj varijanti, i zapravo je vrlo jednostavno jelo, zna da se desi da nas razočaraju. Za to, očekivano, ne postoji samo jedan razlog, već njih nekoliko, a kad ih jednom usvojite, videćete, svaki put će vam ispasti savršene. Neće biti ni suve, ni gnjecave, ni masne, ni zagorele...već savršeno meke, sočne i slasne.

Kako ne biste preterali s mlekom i količinom hleba ili dodali manje nego što treba, važno je da znate pravu meru: na dve kriške običnog belog hleba ide jedno celo jaje i oko 50 ml mleka.

Priprema

Iako se mnogi hvataju miksera čim treba umutiti jaja, za ovo jelo to nije dobro, kao uostalom i kada pohujete. Potrudite se malo i umutite jaja i mleko ručno (viljuškom), jer će prženice biti puno sočnije.

Koji hleb koristiti

Za prženice možete koristiti gotovo sve vrste hleba, osim možda čistog raženog i heljdinog, jer je kompaktan, mokar i neće dobro upiti mleko i jaja. Ali, bitno je i da ne koristite sveži hleb da se prženice ne bi raspadale pri pečenju. Za prženice je, dakle, najbolji hleb star barem dan ili dva.

Koliko ga debelo seći


Kao i mnogim drugim stvarima u životu, tako je i kod prženica bitno naći ravnotežu. Kriške khleba ne smeju biti pretanke (jer će se ili raspasti ili zagoreti), ali ni predebele (jer mogu da ostanu gnjecave ili suve u sredini). Oko 1,2 cm bi bilo idealno.

Na čemu ih pržiti

Prženice se peku na dve kombinacije masnoća. Prva, za slatku varijantu su ulje i maslac, a druga, za slanu varijantu su ulje i svinjska mast. Čisto ulje koristite samo kad nemate druge masnoće u kući. A čisti maslac i svinjsku mast izbjegavajte, jer će vam prženice lakše izgoreti.

Treba li masnoća biti vrela

Kod pečenja prženica vrlo je važno ne zagrejati kombinaciju masnoća na najjačoj temperaturi kako ne biste dobili crne prženice. Dakle, ako imate šporet na struju, kojem je jačina temperature izražena od 1 do 9, tada masnoće zagrejte na 8, a dok ih pržite smanjite na 7. I pazite, prženice se peku svega nešto više od minut sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.

Šta poslužiti uz prženice

U detinjstvu su nam ih posluživali uz domaću pavlaku ili sir i kiselo mleko, malo domaće slanine i paradajza ili posute topljenim sirom. U novije vreme sve se češće serviraju kao slatko jelo te se uz mleko i jaje stavi cimet, korica limuna i vanila, a onda se prženice serviraju uz bobičasto voće, bananu, sladoled, med ili uz čokoladni namaz.

U svakoj varijanti su preukusne i jedva čekamo da ih spremimo, a vi?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare