Zdravlje žene

Sigurno i vi ceo život grešite kada je ova namirnica u pitanju

Još su stari Grci i Rimljani prepoznali dragocena svojstva zelene salate, pa se redovno nalazila na njihovom jelovniku. Koliko često je na vašem tanjiru?

Subota, 11.10.2014.

12:39

Izvor: magazin.hr

Default images

Podeli:

Hipokrat, starogrčki lekar i otac medicine, pripisivao je zelenoj salati snažna lekovita svojstva. U staroj Persiji bila je cenjena kao namirnica koja obezbeđuje miran san.

U prošlosti je bila poznata i kao 'trava mudraca', što dovoljno svedoči o njenoj vrednosti i snazi.

Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6 i mineralima fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i bakrom. Kod zelene salate važi pravilo: što je lišće tamnije, to je veća nutritivna vrednost.

Mnogi ljubitelji zelene salate imaju naviku da bacaju prve, spoljašnje listove, jer su za razliku od mekog i ukusnog unutrašnjeg dela, suviše tvrdi i žilavi, a ponekad i krti. Ali, to je apsolutno pogrešno, jer spoljašnji listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutrašnji.

Zelena salata najbolja je kad je sveže ubrana, pošto stajanjem gubi dragocene vitamine i minerale. Važno je da znate i da zelenu salatu ne smete da sečete unapred jer se time uništava velika količina vitamina C.

Izvor: magazin.hr
Foto: Jennifer/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.