Britanski stručnjaci: Sirova jaja nisu opasna po zdravlje trudnica i dece

Britanski Savetodavni odbor koji se brine za mikrobiološku ispravnost namirnica objavio je nove informacije u vezi konzumiranja sirovih jaja u trudnoći

Sreda, 27.07.2016.

15:15

Izvor: klix.ba

Britanski stručnjaci: Sirova jaja nisu opasna po zdravlje trudnica i dece
foto: thinkstock

Podeli:

Trudnice više ne bi trebale da se plaše konzumiranja sirovih jaja, obznanili su britanski stručnjaci.

Naime, ovaj britanski Savetodavni odbor ocenjuje stepen rizika od trovanja kad je u pitanju konzumacija određenih namirnica određenim skupinama, a konzumiranje sirovih jaja u trudnoći ima "jako nizak" stepen rizika.

Navedeno je da sirova ili slabo kuvana jaja slobodno mogu konzumirati i osetljive grupe, poput starijih osoba i trudnica.

Britanska Agencija za standarde hrane (FSA) dodatno je istraživala ovu oblast, objavivši kako je od poslednjeg izveštaja napravljenog na ovu temu 2001. godine, došlo do znatnog smanjenja broja slučajeva zaraze salmonelom.

Ipak, navodi se kako je, da bi sirova jaja bila sigurna za upotrebu i trudnicama, potrebno čuvati ih na pravilan način i obavezno konzumirati pre isteka roka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare