Uređenje doma

Pregradni zidovi dobri kao obični

Grešite ako mislite da su pregradni gipsani zidovi, koje arhitekte sve češće koriste prilikom projektovanja stanova, nekvalitetni jer prenose zvuk ili na njega ništa ne može da se okači.

Sreda, 22.07.2015.

13:31

Izvor: Novosti

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Grešite ako mislite da su pregradni gipsani zidovi, koje arhitekte sve češće koriste prilikom projektovanja stanova, nekvalitetni jer prenose zvuk ili na njega ništa ne može da se okači. Ukoliko se pregradni zidovi dobro izvedu mogu da nose i teže viseće elemente kao što su police, a u zavisnosti od debljine imaće i dobru zvučnu izolaciju.

Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom podkonstrukcijom, a oblažu se sa jednim ili dva sloja gipskartonskih ploča. Ukoliko stavite dva sloja, dobićete zid koji odgovara onom od opeke. Ovakav zid može da se montira na svaku podlogu, cementnu košuljicu ili na parket.

Ukoliko zid postavljate direktno na parket, na spoj između zida i poda kao i zida i tavanice nalepite traku za zvučnu izolaciju jer se na taj način sprečava prenos zvuka na tavanicu i pod koji generalno najviše prenose zvuk.

Savet je i da kada postavljate profile na pod i plafon vertikalne profile isečete par milimetara kraće od visine između nosača na podu i plafonu da bi se omogućilo ugibanje betonske tavanice. Ukoliko na zid hoćete da stavljate teže stvari, treba gušće da postavite i profile, na svakih 30 santimetara.

Vodite računa da sprovedete i potrebne instalacije ali treba da kupite posebne rigips dozne koje su prilagođene montaži za gipskartonske ploče.

U prostor između profila postavite termoizolaciju, najbolje deblju mineralnu vunu, a zid zatvorite slojem ploča sa druge strane. Predlaže se upotreba duplih ploča s obe strane zida.

Nakon formiranja zida počinje bandažiranje što predstavlja ispunu spojeva između dve gips ploče. Bandažiranje se vrši u najmanje dva sloja (preporučljivo je i u tri) gde se u drugom sloju postavlja bandaž-mrežica koja ne dozvoljava nastanak mikro pukotina na spojevima ploča. Ukoliko se bandažiranje ne uradi na dobar način postoji mogućnost pucanja glet mase na ovom mestu. Sledi gletovanje, farbanje i zid je gotov.

RAZLIKA

Ukoliko pravite zid u prostoriji u kojoj je moguća pojava vlage, na primer u kuhinji, obavezno koristite vlagootporne ploče. Njih ćete prepoznati po zelenoj boji dok su vatrootporne ploče crvene boje.

Polukružni zidovi se izvode sa savitljivim pločama i savijenom potkonstrukcijom.

Izvor: novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare