Uređenje doma

Šarm vaše kuće: Uređenje potkrovlja je zahtevno, ali i kreativno

Uređivanje prostora ispod krova je zahtevno i kreativno. Prvo morate da proverite stanje krovne konstrukcije i izolaciju, a potom pametno iskoristite svaki kvadrat.

Petak, 24.07.2015.

13:47

Izvor: zenskikutak.rs

Default images
Foto: Thinkstock

Podeli:

Urediti potkrovlje nije lako, ali svakako je šteta da potencijalno izuzetan prostor koristite za ostavljanje nepotrebnih stvari. Ukoliko pravilno postavite nameštaj i iskoristite prostor, može da postane funkcionalno i lepo mesto za život.

Jedna od najvažnijih stvari na koju treba obratiti pažnju je provera stanja krovne konstrukcije i izolacije, a svakako ne treba štedeti na prozorima.

Jedan od najčešćih problema u potkrovljima je njegova visina, to jest kosi krov. Zbog toga svaki kvadrat mora racionalno da se iskoristi i da u delovima koji su niži od 170 santimetara bude krevet, mesto za sedenje, wc šolja, a da izbegavate funkciju prolaza. Takođe, jedan od problema u potkrovlju su ormari. Ako na raspolaganju imate zid pune visine, preporuka je da se na njega smeste ormari ili kuhinjski elementi, a na kosinama i nižim delovima komode za TV ili nešto slično. Otvorene police mogu da se prilagode tako da stanu u ćoškove, a ukoliko želite da u potkrovlju napravite spavaću sobu, uzglavlje kreveta postavite paralelno sa zidom kako bi mogli da mu priđete sa obe strane.

Pogrešan izbor i nepromišljena ugradnja prozora mogu kasnije da vas koštaju živaca. Prozor ne sme da bude previsoko postavljen i najbolje je da donja ivica prozorskog okna bude na visini od 90 do 120 centimetara iznad kote poda.

Prozori koji se otvaraju odozgo treba da budu postavljeni tako da možete da dohvatite kvaku na gornjem delu krila. Gornja ivica prozora ne sme biti viša od dva metra iznad poda.

Prednost dajte praktičnom nameštaju poput kreveta sa fiokama ili taburea u koji mogu da se odlažu stvari, a dekoracije treba smanjiti na minimum.

Boje su jedan od najjednostavnijih načina na koji možete da ulepšate svoje potkrovlje a preporuka je da koristite svetle i pastelne nijanse sa tek ponekim jarkim detaljem. I noseće grede koje ćete ofarbati mogu da budu odličan dekorativni element.

KLIMA

Koliko god da uložite truda i para u krov, znajte da će leti uvek biti nešto toplije a zimi hladnije u odnosu na druge delove kuće. Zato bi klima-uređaj bio poželjan, a ukoliko je prostor veće visine, pri planiranju krovnih prozora preporučljivo je staviti barem jedan pri vrhu jer će olakšati provetravanje kada su dani topli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare