Uređenje doma

Ovih 9 stvari morate da imate u kući: Ako želite da budete srećni u svom domu

Sveže cveće aktivira emocije sreće i povećava osećaj zadovoljstva životom.

Utorak, 26.01.2016.

16:04

Izvor: Bizlife

Ovih 9 stvari morate da imate u kući: Ako želite da budete srećni u svom domu
foto: Thinkstock

Podeli:

Rezultati mnogobrojnih istraživanja koje je na jednom mestu objavio "Msn", ističu da ove stvari treba da imate u svom domu kako biste pospešili osećanja sreće. Neka vaša kuća bude vaše srećno mesto.

Zeleni ili žuti zidovi

Studija koju je objavio jedan amsterdamski univerzitet kaže da od cele palete ove dve nijanse izazivaju i podstiču najviše osećanja sreće. Ipak, morate biti veoma hrabri da sve zidove okrečite ovim bojama, stoga za početak probajte da samo poneki zid ukrasite žutom i zelenom.

Sveže cveće

Možda vam se čini da je kupovina cveća trošenje novca na iščupane biljke koje su osuđene na propast i koje ćete ružne i uvenule morati uskoro da bacite... Mislite o tome kao o investiranju u sreću. Sveže cveće aktivira emocije sreće i povećava osećaj zadovoljstva životom. Zato izađite na obližnju pijacu i tražite najlepši buket od baka koje prodaju cveće.

Sentimentalne fotografije

Ukoliko je vaš noćni stočić trenutno posvećen knjigama, punjaču i čaši vode, što pre to zamenite dragim porodičnim fotografijama. Istraživanja su utvrdila da takve fotografive evociraju sreću i osećanje mira i spokoja.

Sveće sa mirisom vanile

Paljenje sveće nakon stresnog dana je odličan način da se opustite. Ali, da li ste znali da miris u velikoj meri može da utiče na vaše osećanje sreće? Studija koja se bavi hemijskim mirisima utvrdila je da vanila najbrže popravlja raspoloženje.

Dnevnik

Trening i meditacija čina da iz sebe izbacite negativnu energiju i ostavite prostor za srećna osećanja. Ali su psihološka istraživanja pokazala da isti efekat ima i pisanje dnevnika. Takođe, čitanje starog dnevnika i prisećanje na ranije događaje (čak i u jednoj rečenici) može učiniti da se osećate srećnije.

Krznati prijatelj

Zaista se sa razlogom kaže da je pas čovekov najbolji prijatelj. Sva istraživanja na ovu temu su utvrdila da ljubimac može dati vlasniku potrebnu podršku. Oni pomažu u socijalnoj izolaciji i poboljšavaju njihove živote.

Cvetne esencije

Sledeći put kada budete birali miris ili osveživač neka to bude nota ružinog pupoljka. Mirisni receptori u nosu su povezani sa delom mozga koji utiče na vaše emocije, a mirisi cveća podstiču osećanja sreće.

Namešten krevet

Deluje suludo ali neka vam nameštanje kreveta čim ustanete postane jutarnja rutina kako biste dobro i organizovano započeli dan i, što se kaže, ustali na desnu nogu. Prema sprovedenim istraživanjima 71 posto ljudi koji nameštaju svoj krevet smatraju da su srećni. Dok je 62 posto onih koji ne spremaju krevet nesrećno.

Minimalizam

Naučnici kažu da postoji veza između hormona stresa i žena koje poseduju kuću sa nepreglednom gomilom predmeta. Dakle, što više stvari u kući, žena proživljava više stresnih iskustva jer one povezuju neurednu kuću sa neuspehom. Smanjite nered i povećajte šansu za sreću i smirenost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare