Uređenje doma

Svake godine ubije 100.000 ljudi: Otrov koji svi koristimo izaziva teške bolesti

Ako trudnica boravi u ovakvoj prostoriji, to može da ima negativne efekte na razvoj fetusa, posebno pluća i bubrege deteta, a može izazvati i pobačaj.

Petak, 26.02.2016.

10:01

Izvor: stil.kurir.rs

Svake godine ubije 100.000 ljudi: Otrov koji svi koristimo izaziva teške bolesti
foto: Thinkstock

Podeli:

Naučnici iz prestižnih zdravstvenih ustanova istraživali su i došli do zaključka - osveživači prostorija i sredstva za čišćenje su prave tihe ubice.

Prema pisanju britanskog Telegrafa, ovakvu "titulu" proizvodi su poneli nakon što je otkriveno da izazivaju ili doprinose u čak 99.000 smrtnih slučajeva godišnje u Evropi.

Naučnici su upozorili i da lošem kvalitetu vazduha u domu doprinose neispravni uređaji, sprejevi, osveživači, različiti proizvodi za čišćenje, ali i sredstva za ličnu higijenu, jer su prepuni hemikalija koje lako isparavaju i završavaju u plućima.

Pored svega toga, tu su i određeni nameštaj, tkanine, materijal za izolaciju i vrste lepka koje sadrže formaldehid, koji isparava i koji iritira disajne puteve.

"Ako trudnica boravi u prostoriji u kojoj se nalazi ovako zagađen vazduh, to može da ima negativne efekte na razvoj fetusa, posebno pluća i bubrege deteta, može izazvati pobačaj, srčani i moždani udar kod starijih osoba, a povezano je i sa astmom, dijabetesom, demencijom, debljinom, kao i malignim oboljenjima", stoji u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare