Uređenje doma

Osvetljenje utiče na to kako se osećate u nekoj prostoriji; kada dizajneri ne preporučuju lustere?

Rasveta u kući je veoma bitna. Ona može znatno da doprinese boljem izgledu prostora, a sa druge strane je svakako važno da svetlost bude određene jačine kako se vaš vid ne bi oštetio.

Petak, 08.07.2022.

13:41

Izvor: Novosti

Osvetljenje utiče na to kako se osećate u nekoj prostoriji; kada dizajneri ne preporučuju lustere?
Foto: stock_SK/Shutterstock

Podeli:

Prvi savet od dizajenera enterijera je da je najbolje imati minimum tri nivoa inteziteta osvetljenja, koje ćete moći da prilagođavate prema dobu dana, raspoloženju ili prilici. Osvetljenje dosta utiče na to kako ćete se osećati u nekoj prostoriji, tako da je najbolje da imate mogućnost da menjate i prilagođavate svetlo po svom izboru. Ukoliko to nije moguće, možete se opredeliti za hladne boje u jednoj, a tople u drugoj prostoriji, u zavisnosti od aktivnosti i vremena koje provodite u njima.

Druga stvar koju je korisno da znate je da osvetljenje treba da naglasi određene elemente prostora. To su obično kuhinjski ili viseći elementi, stepenice ili hodnici. To će doprineti lepšem izgledu vašeg doma, a ujedno i skrenuti pažnju na njegove bolje strane, dok će neki delovi kojima niste previše zadovoljni biti u drugom planu.

Ukoliko niste neko ko voli prirodnu svetlost, lako možete da je kontrolišete nekim većim i debljim zavesama ili draperijama. A onda bi trebalo da se odlučite koje tonove želite u svakoj od prostorija. Boja za koju se odlučite će dati pečat prostorji. Možete se opredeliti i za tonove koji se smenjuju kako bi ona budila različito raspoloženje u vama.

Dizajneri često koriste svetlo kao "reflektor" koji će nekom određenom delu nameštaja pružiti pažnju koju zaslužuje. Najbolji primer za to je, recimo, svetlo iznad kamina ili lampa koja će nam osvetliti radni prostor. Kada je u pitanju opremanje dečije sobe, bitno je kako ćemo osvetliti sto nad kojim će dete provesti veći deo vremena. Potrebno je osvetljenje koje neće detetu uticati na vid ili zdravlje rožnjače, i koje ga neće umarati oči. Zbog toga morate obratiti posebnu pažnju, jer više nije u pitanju samo dobar izgled prostorije.

Osvetljenje koje visi sa plafona dizajneri enterijera ne koriste već godinama. Oni preporučuju podne lampe i to u svakom uglu po jednu, kako bi prostor bio jednako osvetljen. Ovo je veoma zanimljiv predlog, koji će doprineti tome da vaš stan ili kuća izgledaju moderno i savremeno, a sa druge strane je ovo veoma praktično rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare