Uređenje doma

Dizajneri enterijera otkrivaju: Kako da mračnu prostoriju učinite prijatnom za boravak

Otkrivamo šta da radite sa prostorom u kome je stalno mrak zbog posebnosti klime ili zbog činjenice da su prozori okrenuti na severnu stranu.

Sreda, 11.01.2023.

14:12

Izvor: Novosti

Dizajneri enterijera otkrivaju: Kako da mračnu prostoriju učinite prijatnom za boravak
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Podeli:

Izaberite pravu paletu boja

Skandinavski stil se s razlogom zasniva na svetlim bojama. Severne zemlje imaju duge zime i kratak dan, tako da je malo prirodnog svetla u kućama i stanovima.

Beli zidovi će pomoći da se uravnoteži njegov nedostatak, kao i svetlo drvo u dekoraciji poda i nameštaja.

Dodajte unutrašnju rasvetu

Često pokušavaju da reše problem nedostatka svetlosti u mračnoj prostoriji sa velikim brojem reflektora. Ali jedan nivo osvetljenja nije dovoljan, tako da će i dalje biti neprijatni tamni uglovi.

Zbog toga obavezno postavite dodatne izvore svetlosti po prostoriji: podne lampe, svetiljke, stolne lampe. Neka između njih bude rastojanje od 2-3 metra. Dobro je ako su i svi na različitim visinama, kako bi osvetljenje izgledalo obimnije. Sveće takođe pomažu u dodavanju udobnosti i meke svetlosti. Ako ne želite da spalite prave, možete kupiti diodne, sa efektom treperenja, kao prave.

Direktno svetlo na zidove i plafon

Prilikom dodavanja dodatnih izvora svetlosti, važno je kontrolisati smer svetlosti. U tamnom uglu, na primer, ima smisla postaviti podnu lampu sa širokim cilindričnim abažurom tako da svetlosni tok ide ne samo dole, već i gore, do plafona i zidova.

Takođe je vredno postaviti neke od uređaja blizu velikog nameštaja koji baca senku.

Koristite lampe sa toplim svetlom

Lampe hladnog svetla više liče na dnevnu svetlost i deluju svetlije, ali ne daju udobnost. Sačuvajte ovih 4.500K ili više sijalica za svoju taštinu, kuhinjske ploče i druge oblasti gde je važna prirodna reprodukcija boja.

U ostatku stana koristite toplo svetlo - oko 3.000 K.

Nemojte forsirati prostor prozora

U slabo osvetljenoj prostoriji, važno je pustiti da svetlost sa prozora što više ispuni prostor i dopre do svih uglova. Stoga, pokušajte da ne postavljate veliki nameštaj poput ormara blizu prozora.

Takođe je bolje napustiti stalak kao alat za zoniranje - deo sobe iza njega će se pokazati potpuno tamnim.

Dodajte ogledala

Tehnika koja svaki prostor čini vizuelno prijatnijim i udobnijim su sunčevi zraci koji se odbijaju od površina ogledala. Obratite pažnju na to gde svetlost pada u prostoriji tokom dana i dodajte ogledala, metalni ili stakleni dekor u ovu oblast.

Sve ove sjajne i reflektujuće površine mogu se postaviti i pored lampi - one će pojačati efekat.

Okačite svetle zavese

Uokvirivanje prozora takođe igra važnu vizuelnu ulogu u slabo osvetljenoj prostoriji. Tamna tkanina upija svetlost i čini da zid oko otvora izgleda tamnije i sumornije.

Ako vam je važno da u potpunosti uronite prostoriju u mrak (na primer, tokom spavanja), izaberite zavese svetlih boja ili dopunite obične zavese na rolo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare