Uređenje doma

Prestanite da ih radite: Uobičajene navike čišćenja koje daju samo kontraefekat

Kada je reč o čišćenju, svi želimo da najčistiji dom postignemo u najkraćem mogućem roku. Postoje uobičajene navike čišćenja kuće koje mogu da daju i kontraefekat. U nastavku vam predočavamo sedam grešaka koje mnogi često čine, a koje vam troše vreme i trebalo bi da ih izbegavate.

Četvrtak, 12.01.2023.

10:40

Izvor: Veèernji.hr/Paula Brico

Prestanite da ih radite: Uobičajene navike čišćenja koje daju samo kontraefekat
Foto: UfaBizPhoto/shutterstock

Podeli:

Pranje prozora tokom sunčanih dana

Sredstva za pranje će se brže sušiti ako je lep i vedar dan. Tako će se i sredstvo za pranje osušiti pre nego što operete i ispolirate staklo pa će ostati ružni tragovi i - uzalud ste se trudili. Sunčane dane iskoristite za rekreaciju i druženje, a one oblačne rezervišite za pranje prozora.

Stavljanje sredstva direktno na površinu

Ukoliko se radi o većoj nezgodi, sredstvo za čišćenje treba direktno aplicirati, ali prilikom klasičnog održavanja uvek je bolje da ga nanesete prvo na krpu, kojom ćete čistiti prljavu površinu. Tako ćete izbeći uništavanje površina i očuvaćete nameštaj.

Mrlje na tepihu treba detaljno očistiti

Prosuli ste crveno vino na tepih? Potrebno je da odmah reagujete i fleku detaljno operete. Isti postupak bi trebalo primeniti i kada vam kućni ljubimac "obeleži" teritoriju ili kada prospete kafu. Tekuće mrlje mogu da izbiju na površinu i neprijatno da mirišu, ako ih dubinski ne odstranite. Prvo, potrebno je da papirnim ubrusima ili krpom upijete što više prolivene tečnosti, a zatim da je operete odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Postupak ponovite više puta, u slučaju da niste sigurni da ste je kompletno uklonili.

Četka za WC

Osim što treba redovno da je čistimo, jer se nalazi na delikatnim mestima i idealna je za množenje bakterija. Iz istog razloga, trebalo bi dobro da je osušimo nakon koriščenja i vraćanja u postolje. Dovoljno je desetak minuta da se osuši i ocedi, a zatim je vratite na mesto.

Sunđer za pranje sudova

Zbog vlage, smatra se da je on jedan od najprljavijih stvari koje imamo u kući. Nije dovoljno samo da ga dobro isperemo nakon pranja sudova. Pored redovnog menjanja novim, sunđer možete sterilizovati u mikrotalasnoj pećnici.

Usisavanje domova sa kućnim ljubimcima

Čišćenje je zahtevnije kada imamo kućne ljubimce, posebno one čija se dlaka "lepi" za nameštaj, tepihe i skuplja se u svakom delu doma. U takvim situacijama najbolje je da usisavate bez nastavka, samo uz pomoć cevi.

Nenošenje zaštitnih rukavica

Čak i kada krenete na brzinu da operete nekoliko tanjira ili da malo očistite umivaonik, i u takvim situacijama bi trebalo da nosite zaštitne rukavice. Naša koža je poput upijajućeg sunđera, pa je i male količine hemijskih sredstava lako isuše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare