Uređenje doma

Četiri greške uništavaju izgled dnevne sobe – nikad ne radite ovo

Dnevna soba je srce svakog doma i prostorija u kojoj provodimo najviše vremena, pa većina ljudi najviše i ulaže upravo u ovaj kutak.

Sreda, 28.02.2024.

09:11

Izvor: Blic žena

Četiri greške uništavaju izgled dnevne sobe – nikad ne radite ovo
Foto: Dariusz Jarzabek/Shutterstock

Podeli:

Postoji mnoštvo načina i dekorativnih detalja kojima možete da je ulepšate, ali evo šta kažu dizajneri enterijera šta je ono što nikada ne bi trebalo da zauzima mesto u vašoj dnevnoj sobi.

Dizajnerka enterijera iz Majamija Lučana Frageli, koja se već 15 godina bavi ovim poslom, za "Biznis insajder" (Bussiness Insider) otkrila je četiri greške koje dnevna soba ne trpi i kojima se narušavaju njena udobnost i atraktivnost.

Nikada ne držite podove golim

"Tepih menja fokusnu tačku sobe i dodaje vizuelni pečat koji čini prostor prijatnijim i udobnijim", rekla je dizajnerka enterijera Frageli.

Dodala je i da je pod, bilo da je reč o parketu ili laminatu, skloniji oštećenju kada nije zaštićen tepisima, te da tepisi čine da prostor izgleda privlačnije.

Vertikalne žaluzine i venecijaneri

Ovo nije poželjna opcija, tvrdi Lučana Frageli. "Ja lično nikad nisam razumela njihovu upotrebu. Ne samo da nisu estetski prijatni, već ne uspevaju da u dovoljnoj meri osvetle dnevnu sobu i da izvuku maksimum iz dnevne svetlosti", kaže ona.

Umesto toga, preporučila je klasične roletne, a model treba da uskladite sa dizajnom dnevne sobe.

Prazne police za knjige su višak

Police za knjige su omiljena stvar mnogih dizajnera enterijera, otkriva Lučana Frageli, ali tvrdi da one nikada ne smeju da budu prazne. Čak i jedna prazna polica ostavlja pogrešan utisak gostima i implicira da nemate inspiracije ni kreativnosti.

Zaboravite na postere i nalepnice koji sadrže motivacione poruke

Lučana Frageli tvrdi da posteri, odštampane nalepnice sa motivacionim porukama mogu da učine da vaš prostor izgleda "jeftino" i neoriginalno.

"Da vidim reči 'live, laugh, love' na nečijem zidu, kao dizajner enterijera bih bukvalno poludela od besa", kaže ona i savetuje da umesto toga svoju dnevnu sobu ukrasite pop art umetnošću ili delima iz oblasti konceptualne umetnosti.

Ako ne želite da narušite enterijer svoje dnevne sobe, ova dizajnerka savetuje i da preskočite plastično voće u činijama kao dekor, životinjske glave na zidovima, držanje starog oružja na zidovima kao eksponat, a akcentuje i da su takozvani futoni, odnosno sofe sa drvenim postoljem, vrlo neudobne, iako mogu da deluju šik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare