Uspešne žene

Modna kreatorka Dajana fon Firstenberg otkriva svoje tajne uspeha

Američka dizajnerka Dajana fon Firstenberg proslavila se kreiranjem haljine na preklop, sedamdesetih godina 20. veka. Sada vodi svetsku modnu kompaniju koja je rasprostranjena u više od 70 zemalja.

Četvrtak, 01.02.2018.

15:41

Izvor: B92

Modna kreatorka Dajana fon Firstenberg otkriva svoje tajne uspeha
Foto: Getty

Podeli:

Dajana fon Firstenberg je uplovila u svet mode zahvaljujući svojoj majci. Ona ju je inspirisala da se bavi modnim dizajnom i učila je od malih nogu da "strah nije opcija". Ovaj savet je poslužio Diani jer uprkos velikom uspehu, ona kaže da se suočila sa mnogim neuspesima u karijeri.

U svojoj 70.godini, Dajana kaže da je u "trećem činu svog života". Njen rad sada je fokusiran na inspirišuće žene lidere. Ona kroz svoju organizaciju DVF podržava i nagrađuje pojedince koje inspirišu druge žene.

Iako mnoge slavne dame ističu da su oduvek znale šta žele da budu, Dajana otkriva da je kod nje slučaj drugačiji.

"Nisam znala šta želim da budem. Ali jedina stvar koju sam znala je da želim da budem samostalna. Želela sam da budem nezavisna, da plaćam svoje račune. Ta koja neće čekati na princa na belom konju. I postala sam ta žena kroz tu haljinu."

Budi žena koja želiš da budeš je naziv knjige čuvene novinarke i aktivistkinje Opre. Iako mnogi nisu razumeli Dianino korišćenje te fraze, ona kaže da je upravo Opra bila oduševljena njenom motivacionom rečenicom.

"Smatram da sam sposobna da budem žena koja želim da budem, pa moj cilj je da kažem svim ženama da mogu da budu ono što požele."

*ALT

Iako je ostvarila veliki uspeh u svetu modnog dizajna dizajnerka ističe da je to bio dug put, ali da ni sama nije znala šta je očekuje iza zatvorenih vrata. Dakle, važno je da pokucate.

"Kada počnete da radite, obično ne znate šta želite. Tada imate vrata iza kojih vas čekaju ljudi koje treba da upoznate. Podsetiću, neće uvek najglamuroznija vrata biti baš ta vaša. Nisam mogla ni da posumnjam da ću radeći za muškarca u italijanskoj fabrici biti moja vrata za uspeh."

U trenucima kada doživite poraz Dajana savetuje da ostanete prisebni i nogama na zemlji.

"Ne sećam se da sam mnogo ronila suza, ali sam imala dosta padova. Samo morate da prihvatite to i da ne budete u zabludi. Najvažnija stvar je da se suočite sa tim, nemojte da se pravite kao da vaš problem ne postoji. "

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare