Uspešne žene

Kristina Koh – prva žena koja će leteti na Mesec i jedina inženjerka u posadi

Amerikanka Kristina Koh je prva žena astronaut koja će sa još tri člana putovati oko Meseca. Kako je objavila NASA, ovo će biti prvo putovanje nakon 50 godina.

Petak, 07.04.2023.

11:00

Autor: J.V.

Kristina Koh – prva žena koja će leteti na Mesec i jedina inženjerka u posadi
Foto: Profimedia

Podeli:

Ko je Kristina Koh?

Kristina Koh je odrasla u u Džeksonvilu, Severnoj Karolini, gde je na Državnom univerzitetu Severne Karoline diplomirala elektrotehniku i fiziku, te je kasnije i magistrirala elektrotehniku.

Kristina Koh je radila kao inženjer elektrotehnike u NASI i Univerzitetu Džons Hopkins, pored istraživačkih pozicija na Antarktiku i Grenlandu.

Kristina Koh je već jednom letela u svemir, 2019. godine, provodeći 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je najduži pojedinačni let jedne žene.

Dok je bila na stanici, učestvovala je u šest svemirskih šetnji, uključujući tri sa koleginicom astronautkinjom Džesikom Meir, prvim svemirskim šetnjama u kojima su učestvovale samo žene.

Kako kaže NASA, njeno znanje u oblasti elektrotehnike će verovatno dobro doći tokom misije Artemis II pošto će ona biti jedini profesionalni inženjer u posadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.