Uspešne žene

Ti si, ćerko, tatin sin: Anđela odlučila da obuče uniformu, ide na dobrovoljno služenje vojnog roka

Dok Balkan bruji o vraćanju obaveznog vojnog roka i neki zbog toga čak i glasno negoduju, omladinci iz Moravičkog okruga pokazuju da ljubav prema otadžbini nema cenu.

Ponedeljak, 26.02.2024.

17:48

Izvor: RINA

Ti si, ćerko, tatin sin: Anđela odlučila da obuče uniformu, ide na dobrovoljno služenje vojnog roka
Foto: RINA

Podeli:

U sedištu Moravičkog upravnog okruga u Čačku danas je na dobrovoljno odsluženje vojnog roka ispraćeno 14 regruta kao i tri regruta polaznika kursa za rezervne vojne oficire. Među njima su se našle i dve devojke, koje su odlučile da narednih šest meseci provedu noseći uniformu Vojske Srbije.

"Motiv je bio to što je moje društvo u vojsci ili rade u vojsci i meni je se to jako svidelo. Meni je to toliko bilo zanimljivo da sam odlučila da hoću i ja da se oprobam u tome. Želim da pokušam, pa kako bude", rekla je za Rinu devetnaestogodišnja Anđela Simović, koja je uprkos protivljenju porodice čvrsta u odluci da odsluži vojni rok.

Slušaoci kursa za rezervne oficire javiće se u petak 1. marta na Vojnu akademiju u Beograd, dok će ostali koji odlaze na dobrovoljno odsluženje vojnog roka prvi period obučavanja provesti u Valjevu.

"Osnovna obuka traje mesec i po dana, koju regruti sa naše teritorije završavaju u 2. centru za obuku u Valjevu, nakon čega se upućuju u centre za specijalističku obuku shodno evidencijalnoj specijalnosti za koju su regrutovani. To je narednih mesec i po dana, zavisno od VES-a – Požarevac, Gornji Milanovac, Kruševac, Batajnica i ako je neko regrutovan u sanitetsku službu, u Niš. Nakon toga, poslednja tri meseca se, po odluci Generalštaba, raspoređuju u jedinice", rekao je pukovnik Zoran Smiljanić, načelnik Uprave Regionalnog centra Ministarstva odbrane Valjevo.

*ALT

Načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović istakao je radost i ponos zbog velikog broja regruta koji odlaze na odsluženje duga prema otadžbini.

"Oni su izabrali poziv koji je duboko ukorenjen u tradiciji našeg naroda, ali i poziv koji je u poslednje vreme postao neka vrsta retkosti i mislim da ta odluka zaslužuje svako poštovanje i zaista se nadam da će ovom prilikom steći neke nove veštine i neka nova saznanja, ali i lepe uspomene. Značajno je da imamo što više dobrovoljaca i ono što se ovih dana dešava u svetu, negde možda pokazuje da je odluka o ukidanju obaveznog vojnog roka bila pogrešna. Sasvim je moguće da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti i to biti promenjeno i da će i ostali mladi ljudi krenuti njihovim putem", rekao je Marko Parezanović, načelnik Moravičkog upravnog okruga.

U poslednjih gotovo deceniju i po, otkada je ukinuto obavezno služenje vojnog roka, izgubio se i običaj pravljenja ispraćaja u vojsku. Ipak, ima onih koji drže do tradicije, te u vojsku ne odlaze bez slavlja.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare