Par saveta za period trudnoće

U najmanju ruku drugačije doba u životu svake žene, trudnoća je čarobno razdoblje koje donosi sa sobom mnoštvo osećanja, od uzbuđenja i radosti do nesigurnosti i straha od nepoznatog.

Sreda, 30.08.2023.

09:20

Izvor: B92

Par saveta za period trudnoće
Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Podeli:

Svaka žena ovaj period doživljava na jedinstven način, ali bez obzira na individualne razlike, jedno je zajedničko svim trudnicama: želja da pruže najbolje svom nerođenom detetu.

Svaka buduća majka nastoji da stvori idealno okruženje za svoju bebu, kako u svom telu tokom trudnoće, tako i izvan njega nakon rođenja. Trudnoća je stoga i vreme priprema, planiranja i edukacije.

Folna kiselina u trudnoći

Suplementacija i pravilna ishrana ključni su za zdrav razvoj fetusa. Naša tela su čuda prirode, sposobna da stvore novi život, ali često su potrebne dodatne hranjive materije kako bi se obezbedili optimalni uslovi za rast i razvoj bebe. I baš tu dolazi do izražaja važnost suplemenata, među kojima je folna kiselina možda i najvažnija.

Poznata i kao vitamin B9, folna kiselina igra ključnu ulogu u nizu bioloških procesa unutar ljudskog tela. Kada govorimo o trudnoći, njena važnost postaje još izraženija i ne može se preceniti.

Između ostalog, ona utiče na formiranje neuralne cevi, što je, jednostavno rečeno, embrionalni preteča centralnog nervnog sistema bebe, koji će kasnije postati njeni mozak i kičmena moždina. U prvih nekoliko nedelja trudnoće, kada mnoge žene čak možda i ne znaju da su trudne, neuralna cev se formira i zatvara. A nedovoljan unos folne kiseline može dovesti do nepravilnog zatvaranja neuralne cevi, što može rezultirati različitim stanjima.

Sem toga, folna kiselina je ključna za proces sinteze i reparacije DNK. Pošto se ćelije fetusa brzo dele i rastu tokom trudnoće, potrebna je adekvatna količina folne kiseline da podrži ovu brzu ćelijsku delatnost.

Vrlo je važno i to što folna kiselina pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca, pa u tom smislu utiče i na sprečavanje anemije.

Oprema za bebe je izuzetno važna

Pored zdravstvenih priprema, budući roditelji se često suočavaju i sa izazovom kako opremiti prostor za novog člana porodice. Bebe, iako male, donose sa sobom potrebu za mnogim stvarima - neke od njih su neophodne, dok su druge tu da olakšaju prve meseci roditeljstva. Oprema za bebe zato i postaje centralna tema mnogih razgovora među budućim roditeljima.

Priprema za dolazak bebe predstavlja posebnu avanturu za svakog budućeg roditelja. Osim što je to period posebne radosti, dolazak bebe zahteva i ozbiljnu organizaciju. Ključna komponenta ove pripreme je pravilna selekcija opreme za bebe. Odabir prave opreme ne samo da obezbeđuje udobnost i sigurnost za novog člana porodice, već takođe može olakšati u velikoj meri i roditeljima obavljanje nove uloge.

Podrazumeva se da je najbitnije da oprema za bebe bude sa puno pažnje odabrana, ali i da roditelji na vreme pribave sve ono što će im biti neophdono makar u prvim danima.

Možda prva stvar koja roditeljima pada napamet kada se pomene bebi oprema jeste krevetac. Podrazumeva se da bi on trebalo da bude siguran, udoban i odgovarajuće veličine. Postoji mnogo različitih modela, od klasičnih drvenih krevetaca do prenosivih varijanti, pa je bitno razmotriti svoje potrebe i prostor.

Sledeže što je neophodno jesu kolica. Možda ne baš u prvim danima, ali svakako vrlo brzo, pa je i to deo obavezne opreme.

Budući da je sigurnost na prvom mestu, to je i autosedište oprema za bebe koju roditelji nastoje da na vreme pribave.

Bebe rastu brzo, pa je važno imati dovoljno odeće različitih veličina. Pored toga, potrebna je i posteljina za krevetac, poput čaršava, jorgana i jastučića. Zatim flašice, oprema za kupanje i negu bebine kože, ali i mnoge druge sitnice.

Budući da oprema za bebe, odnosno određeni elementi baš i ne mogu da se svrstaju u naročito jeftine, to se budući roditelji u većini slučajeva unapred dogovaraju sa najbližim članovima porodice i prijateljima o kupovini, ne bi li kroz taj period prošli lakše u finansijskom smislu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare