Veze i odnosi

Oko čega se parovi najčešće svađaju, šta ih najviše nervira

Neverovatnih 55 odsto ispitanika reklo je da je generalno sređivanje kuće glavni izvor problema.

Ponedeljak, 05.06.2023.

13:34

Izvor: 24sedam.rs/Z. A

Oko čega se parovi najčešće svađaju, šta ih najviše nervira
Foto: fizkes/shutterstock

Podeli:

Ko je izmislio kućne poslove, pita se svako od nas. Oni su prokletstvo našeg postojanja. S njima nikad nisi završio, nema im kraja, a veoma često bivaju razlog za kraj ljubavne priče.

Čim izvadite kantu za smeće, ona se ponovo počinje puniti, a čim operete posuđe, nakuplja se još više. Stoga, nije ni čudo da su mnogi frustrirani svojim partnerima kada se provlače s kućanim poslovima ili ih ne rade dobro.

Jedna od šest osoba izjavila je da bi raskinula vezu s drugom osobom zbog kućnih poslova. Procenat je bio viši među osobama u dobi od 18 do 25 godina (31%) u poređenju s osobama u dobi od 35 do 44 godine (21%), prema istraživanju koje je sprovedeno na 1.500 Britanaca, prenosi Metro.

A koji poslovi uzrokuju najviše svađa među parovima?

Neverovatnih 55 odsto Britanaca reklo je da je generalno pospremanje kuće glavna tačka problema. Pranje posuđa bio je sledeći glavni uzrok svađa 35 odsto Britanaca koji su rekli da ribanje tanjira uzrokuje mnogo problema.

Čišćenje WC-a i vađenje kanti za smeće zauzeli su treće mesto, izazivajući svađe kod 30 odsto parova. A nije ni čudo što se parovi svađaju. Zasebna studija u „Journal of Family Psychology“ otkrila je da pospremanje kad se vratite kući nakon dugog dana zapravo sprečava telo da smanji nivo kortizola (hormona stresa) zbog čega se možemo osećati nervozno.

Prema drugoj anketi koju je sproveo Hammond’s Fitted Furniture, u kojoj je učestvovalo 2.000 Britanaca, tu frustraciju zbog kućnih poslova najviše osećaju žene, a njih 54 odsto veruje da se one brinu za sve kućne poslove. To potvrđuje najnovija anketa koju je sproveo „Tapi Carpets & Floors“, koja je pokazala da jedna od tri žena ne veruje da su poslovi ravnomerno raspodeljeni. Međutim, 38 odsto muškaraca ne slaže se s tim i veruju da oni rade jednako kao i njihove žene. Ostali kućni poslovi koji uzrokuju sukobe su ribanje kade, usisavanje, čišćenje tuša, kao i punjenje i pražnjenje mašine za sudove.

Top deset kućnih poslova koji uzrokuju svađe:

Generalno spremanje – 55%

Pranje posuđa – 35%

Čišćenje toaleta – 30%

Iznošenje kanti – 30%

Čišćenje kupatila – 24%

Usisavanje – 22%

Čišćenje tuša – 22%

Punjenje i pražnjenje mašine za sudove – 20%

Pranje veša – 20%

Menjanje posteljine – 20%

Šta savetuje terapeutkinja za veze

Zapravo nije samo vrsta kućnog posla ono što izaziva svađu, jedan od 10 Britanaca rekao je da svađa počinje kada se odlučuje o tome kako podeliti kućne poslove. Neverovatnih 60 odsto Britanaca priznaje da se svađaju sa svojim partnerom oko kućnih poslova. Terapeutkinja za veze i seks Georgina Vas dala je nekoliko saveta o tome kako pristupiti temi kućnih poslova s ​​partnerom. Ona je izjavila sledeće:

"Ne postoji određena formula o tome kako bi trebalo podeliti poslove i to će varirati zavisno od potreba i zajedničke vizije o tome kako idealno domaćinstvo izgleda za svaki par. Ako se osećate kao da radite većinu posla, a vaša druga polovina ne pomaže, savetovala bih svima da razgovaraju sa svojim partnerom i vide možete li se oboje posvetiti cilju uravnoteženja svojih obaveza".

Terapeutkinja savetuje da bi od pomoći moglo da bude da napravite spisak poslova koje morate obaviti i izbaciti one koji nisu potrebni, a potom i da dopustite partneru da ovlada veštinama, uz mnogo strpljenja jer nove navike zahtevaju vreme i trud.

Svađa oko kućnih poslova pokreće mnogo tema u odnosu muškarca i žene - od ideja o rodnim ulogama i vrednostima do načina na koji pokazujemo zahvalnost i komuniciramo s drugima. A razgovor i organizacija su lekoviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.