Zdrav duh

Misteriozne stvari o ženama: Na neke od ovih činjenica verovatno nikad niste ni pomislili

Žene su, slažu se mnogi, uvek bile i ostaće veliki misterija. Naučnici su uspeli da otkriju nekoliko zanimljivih činjenica o ženskom telu, za koje možda ni mi same ne znaju.

Nedelja, 02.01.2022.

10:45

Izvor: Sjeverni.info

Misteriozne stvari o ženama: Na neke od ovih činjenica verovatno nikad niste ni pomislili
Foto: Rido/Shutterstock

Podeli:

Postoje neke neobične razlike između muškaraca i žena, a kada vidite o čemu se radi, mogli bi se iznenaditi. Na neke od ovih činjenica verovatno nikad niste ni pomislili.

Žensko srce kuca brže

Veličina srca kod žena iznosi dve trećine ukupne veličine srca muškarca. Teži u proseku 120 grama, dok je srce muškarca otprilike 180 grama. Žensko srce kuca od 78 do 82 puta u minuti dok muško srce ima 70 do 72 otkucaja.

Sporije vare hranu

Sistem za varenje kod žena hranu vari pet puta duže u poređenju s muškarcem.

Imaju jači imunitet

Žene imaju aktivniji imunitet pa se lakše bore protiv infekcija, no zbog preaktivnog imuniteta sklonije su autoimunim bolestima.

Trepću više od muškaraca

Treptanje podmazuje oči i štiti ih od stranih tela koja ulaze ili od iritacije. Zbog višeg nivoa hormona estrogena u svom sistemu, žene trepću više.

Koža im je mekša i osetljivija

Koža kod muškaraca je tvrđa i gušća za razliku od ženske. Samim time ženska je koža osetljivija. Zbog toga žene češće dobijaju akne i bore.

Više plaču

Žene godišnje plaču 30 do 64 puta, dok muškarci plaču tek 6 do 17 puta. Suze naime sadrže veliku količinu prolaktina, hormona koji je u uskoj vezi s emocijama. Kod žena je nivo ovog hormona puno veći nego kod muškaraca.

Imaju bolji osećaj ukusa

Žene imaju više ukusnih pupoljaka na jeziku i s evolucijskog stajališta to se povezuje s njihovom zaštitom potomstva tokom i nakon trudnoće. Žene takođe imaju i intenzivniji osećaj mirisa od muškaraca.

Žene su genetski fleksibilnije nego muškarci

Pliće karlice kod žena čine ih fleksibilnijima u području kukova u poređenju s muškarcima. Samim time imaju veći raspon pokreta. Razlike u fleksibilnosti veće su za vreme trudnoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.