Zdrav duh

Smeh iz srca može dosta toga da kaže o drugima, ali i o sebi

Smeh je lek za mnoga trenutna neraspoloženja, ali da li ste znali da putem njega možete dosta toga da saznate o ljudima?

Sreda, 06.07.2022.

12:15

Izvor: Super žena

Smeh iz srca može dosta toga da kaže o drugima, ali i o sebi
Foto: Jacob Lund/Shutterstock

Podeli:

Nedavno naučno istraživanje u domenu psihologije otkrilo je da smeh može da pomogne da lakše pročitate druge, ali i da nešto više saznate o sebi.

Tako postoje dve vrste smeha. Prvi je spontani i karakteriše ga nekontrolisana reakcija na nešto što nas je dobro nasmejalo – poput urnebesne šale. Proizvodi prepoznatljiv zvuk koji je teško lažirati. S druge strane, veštački smeh se proizvodi namernim zvukom i to je vrsta smeha koju proizvodite kada želite pristojno da reagujete na neku šalu.

Sve je lepše sa prijateljima

Ako imate nekog određenog prijatelja ili omiljenog komičara koji vas uvek nasmeje, to je zato što poznajemo tu osobu, njenu suštinu i znamo koliko nam šale i reči te osobe, zapravo, prijaju.

Prema rečima Roberta Provinua, psihologu sa univerziteta u Merilendu, 30 puta je veća verovatnoća da ćemo se nečemu nasmejati kada aktivno komuniciramo s okolinom. Studija je, takođe, pokazala da nas ne nasmeju šale, već prijatelji i dragi ljudi koji na određeni način to prenose. Tako im pokazujemo ljubav i razumevanje.

Odnosi traju duže uz smeh

Tokom istraživanja koje je sproveo psiholog Berkli Bob Lejenson, zamolio je parove da razgovaraju o problemima iz partnerskog odnosa. Studija je pokazala da mali osmeh može mnogo da znači, jer su partneri nakon eksperimenta rekli da su se osećali mnogo bolje. Takođe su izjavili da probleme u vezi, ali i svoje emocije mnogo bolje rešavaju i iskazuju uz malo osmeha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare