Zdrav duh

Nedovoljna količina ovog vitamina može da uništi seksualni život

Zdrav seksualni život pomaže u održavanju imunološkog zdravlja, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanog udara, poboljšava san, ublažava stres, pa čak i sagoreva kalorije.

Četvrtak, 25.08.2022.

09:47

Izvor: Poslovni.hr

Nedovoljna količina ovog vitamina može da uništi seksualni život
Foto: Dean Drobot/shutterstock

Podeli:

Mnogi ljudi uočavaju u svom životu smanjenje seksualne aktivnosti u odnosu na neki raniji period, a razlozi za to mogu da budu višestruki: od niskog libida, seksualne disfunkcije, hormonske neravnoteže ili jednostavno zbog prevelike iscrpljenosti.

Dobra je vest da bi za neke moglo da postoji jednostavno rešenje. Studije pokazuju da dovoljan unos jednog vitamina može da poboljša seksualni život.

Seks nije samo zadovoljstvo, dobar seksualni život može da poboljša vaše zdravlje i život. Prema stručnjacima na Web MD-u, jednoj od vodećih stranica specijalizovanih za zdravlje, zdrav seksualni život pomaže u održavanju imunološkog zdravlja, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanog udara, poboljšava san, ublažava stres, pa čak i sagoreva kalorije.

Važno je uzeti u obzir da sve veći broj istraživanja pokazuje da nedostatak vitamina D može znatno da utiče na seksualno zdravlje, piše Best life.

Prema mnogim istraživanjima, kod muškaraca ovaj ‘vitamin sunca’ igra ključnu ulogu u seksualnoj funkciji. Primer, studija iz 2019. koja je objavljena u časopisu The World Journal of Men’s Health, pokazala je da vitamin D povećava pokretljivost sperme, podstiče plodnost i pomaže u poboljšanju funkcije testisa kroz proizvodnju polnih hormona.

Studija iz 2019. uočila je takođe vezu između niskog nivoa vitamina D kod žena i simptoma seksualne disfunkcije, poput bola tokom polnog odnosa, nemogućnosti uzbuđenja i nedostatka seksualnog nagona.

Između ostalog, i klinika Klivlend hart lab (Cleveland Heart Lab) izveštava da vitamin D pomaže u povećanju protoka krvi kroz genitalije i na taj način poboljšava sluznicu ćelija krvnih sudova, što podržava protok krvi i smanjuje upalu.

Kako biste očuvali svoje seksualno zdravlje, unosite dovoljno vitamina D provodeći vreme na suncu, jedući hranu bogatu vitaminom D i uzimajući dodatke vitamina D (po potrebi, uz prethodnu konsultaciju s lekarima).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare