Zdravlje žene

Da li su vitamini neophodni našem telu ili samo uzalud trošite novac?

Ako koristite neke od suplemenata u ishrani, treba da se zapitate da li treba da ih uzimate na svoju ruku ili je možda bolja opcija da potražiti stručnu pomoć.

Utorak, 29.11.2016.

15:16

Izvor: Super žena

Da li su vitamini neophodni našem telu ili samo uzalud trošite novac?
foto: Thinkstock

Podeli:

Mnogi ljudi koriste dodatke ishrani u nadi da će im oni poboljšati zdravlje, a ni ne pitaju se da li su vitamini zapravo efikasan dodatak ishrani?

Nedavno je časopis „Njujork tajms“ objavio članak novinarke Jane E. Brodi koja ukazuje na to da mnogi suplementi izazivaju placebo efekat u najboljem slučaju, a u najgorem mogu biti uzrok oštećenja.

Ona nam objašnjava potencijalne koristi i rizik svakog od njih. Jana ima loše vesti za one koji uzimaju multivitamine, jer kako kaže, oni ne mogu sprečiti hronične bolesti.

Brodi kaže da su ostali dodaci u ishrani besmisleni ili čak mogu biti i štetni, a to su: kalcijum (izaziva zatvor ili čak srčani udar ili probleme sa bubrezima), riblje ulje (može povećati rizik od raka prostate) i magnezijum (može izazvati dijareju).

Problem je u tome što prosečni laik nema dovoljno medicinskog znanja na raspolaganju da odredi koji je vitamin dobar. Zato je važno da se obratite lekaru kako bi vam odredio koji suplement je odgovarajući za vaš organizam.

S obzirom na to da kupovinom vitamina možete potrošiti pozamašnu sumu novca ili još gore narušiti svoje zdravlje, najbolje je da potražite stručno mišljenje i obratite se lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare