Zdravlje žene

Meso koje obara visok pritisak: Kako da uživate u hrani i pobedite hipertenziju

Oni koji pate od visokog pritiska bi trebalo da uvrste ovakav način ishrane u svoj životni stil.

Utorak, 18.12.2018.

15:41

Izvor: Lepa&sreæna

Meso koje obara visok pritisak: Kako da uživate u hrani i pobedite hipertenziju
Thinkstock

Podeli:

Visok krvni pritisak može da ima ozbiljne zdravstvene komplikacije ako ga ne lečite, piše Lepa & Srećna.

Srčani napad i moždani udar najteže su komplikacije hipertenzije koja često bude neprimećena sve dok ne izazove veoma ozbiljne tegobe. Jedan od načina da sprečite skok pritiska ili da kontrolišete hipertenziju ako je već imate jeste da uvedete zdravu, uravnoteženu ishranu u svoj životni stil.

Da li to znači da morate da se odreknete mesa? Svakako, ne! Međutim, treba da izbegavate crvena mesa, što uključuje svinjetinu, govedinu i jagnjetinu, kao i mesne prerađevine - šunku, slaninu i kobasice. Naime, ove namirnice pune su zasićenih masti i soli, podižu holesterol a time povećavaju i rizik od infarkta i šloga.

Na jelovniku mogu da budu zastupljena posna mesa - ćuretina i piletina, a što češće treba da jedete i ribu.

Gastronomski užitak nije time izbrisan - i sarma se može saviti sa mlevenom piletinom, a ćureće šnicle i ražnjići odlična su zamena za masne svinjske krmenadle i ćevapčiće. Jedino, vodite računa da ne preterate sa soljenjem jela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.