Zdravlje žene

Pokazala posledice raka dojke jer su "pozadina i grudi starleta jedino što je postalo važno"

Martina Mlinarević Sopota je kolumnistkinja, pesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja iz Bosne i Hercegovine koja je ove godine operisala rak dojke.

Ponedeljak, 31.12.2018.

09:19

Izvor: Super žena

Pokazala posledice raka dojke jer su
foto: Thinkstock/ ilustracija

Podeli:

Martini je napravljen zahvat mastektomije, a to je nije sprečilo da se pojavi na naslovnici magazina Gracije.

Ova bolest je mnogima najveći životni strah, ali njoj je ona sve osim toga.

Martina je na naslovnici pokazala kako izgleda njeno telo nakon operacije i ovu fotografiju objavila na društvenim mrežama uz snažnu poruku:

"Ova naslovnica jer smo bombardovani savršenstvima bez mane na svakom koraku, jer živimo u fotošopiranim životima, jer nam deca odrastaju u izvrnutom sistemu vrednosti gde su “guzice i sise” starleta i turbofolkerki samo ono što se važi, živimo u pomračenoj Kardašijanki uma, provučeni kroz “deset voda” instagram filtera. Gledam majke kako objavljuju fotografije svoje dece kojima povećavaju usne i oči, stavljaju maskare filterima i menjaju boju zenica, gledam majke koje kasnije to finansiraju i plaćaju zaista stvarne operacije jer deca rastu potpuno posrnulih samopouzdanja, uverena da su neko drugi, posve nesposobni da prihvate sebe kakvi jesu, u svetu kakav od njih traži da postanu.

Gledam devojke koje se grče u ogledalima da zauzmu pozu koja izbacuje guzicu u potrebni položaj, više odrade čučnjeva nego listanja knjiga, jer odavno je ono u glavi prestalo biti važno da bude najrazvijeniji ljudski organ. U takvom svetu želela sam pokazati - evo, imam 35 godina i ostala sam bez dojke. Iz čista mira, sasvim zdrava, bez najave, dobila sam dijagnozu karcinoma i izgubila dojku. I šta sam sad ja u tom svetu? Žlibina, kako volim da okarakterišem umnu zaostalost palanke i licemerstvo mahale, pobrinula se da i to saznam - kod nas takve žene zovu nakazama. U redu, evo ja sam nakaza i kao takva ti pokazujem da to sutra možeš biti ti.

Hoćeš li znati da se izboriš s tim? Hoćeš li imati nekog da ti pruži ruku i pokaže da vrediš i sise bez? Hoće li postojati tvoji instagram i fejsbuk nalozi iako ne možeš više dekolte na izvolte izbaciti? Hoćeš li znati kako dalje kao žena bez onog što te ženom čini? Bez kose, dojke, menstruacije? Jer sve se to može dogoditi odjednom.

I zato sam pristala. I to baš za novogodišnji broj kad se sumiraju najveći uspesi u sve šljokičastim toaletama. Preživela sam i to je moj najveći uspeh. Slavimo budalaštne, a ljudi, neznani heroji svaki dan preživljavaju svoje najteže bitke. Bez maski i filtera, uspravno. Zato ove fotografije i zato ova naslovnica. Otvoreno do srži. Pregledaj se, da to ne budeš sutra ti. Nemoj kupiti torbicu nego zakaži pregled. Naslovnica i iz naših licemernosti, tabua, činjenice da karcinom još zovemo “onim najgorim”, da za obolele odmah tražimo grobno mesto i prekrižavamo ih u glavi, guramo na margine, za neupućenost i neobrazovanost naših ljudi kad su u pitanju bilo kakve bolesti, za razbijanje predrasuda.

Naslovnica s ožiljkom za Unin nematerijalni imetak od majke i jer sam sebi lepa ovako. Ništa mi od mene karcinom nije uzeo, iako fizički naizgled jeste. Naprotiv, samo me nadogradio. Pre sam bila samo tvrdoglavi moron. Sad sam jak ko beton tvrdoglavi moron.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.