Zdravlje žene

Šta mislite, da li se kafa i čaj računaju kao unos vode?

Stručnjaci su otkrili pomalo iznenađujuć odgovor na pitanje da li se broje kafa i čaj pod unos vode - iako šoljica kafe nije hidratantna kao čaša vode, računa se kao unos tekućine, ali tako da količinu podelite na pola

Nedelja, 14.03.2021.

08:30

Izvor: 24sata.hr, Super žena

Šta mislite, da li se kafa i čaj računaju kao unos vode?
Foto: Profimedia

Podeli:

Dakle, pitanje je prosto. Ako je održavanje hidratacije presudno za celokupno zdravlje, a obična voda je najbolji način za to, a kako se kafa i čaj pripremaju sa vodom - da li se mogu uračunati u dnevni unos vode?

"Zbog kofeina, kafa je prirodni diuretik i stimulans mokraćnog mehura. Čaj ima sličan učinak", objašnjava urolog Vanita Sima Čiang, a prenosi 24sata.hr.

Iako šoljica kafe nije hidratantna kao čaša vode, može se računati u vaš dnevni unos potreban organizmu.

"S obzirom na to da deluje kao diuretik, kafu bih brojala kao upola manje tekućine, koliko zapravo jeste. Na primer, jedna šoljica kafe računa se kao pola šoljice vode", objašnjava doktor Katerina Voldrop.

Ipak, pijenje šoljica kafe ili čaja bez pijenja vode moglo bi da se završi dehidratacijom. Šoljica kafe neće vas toliko dehidrirati, ali puno njih bez unosa vode - hoće.

Većina čajeva sadrži kofein ali znatno manje od kafe te se količina popijenog čaja može računati kao tri četvrtine vode. Biljni čajevi koji ne sadrže kofein mogli bi se, po ovim merilima, računati kao puna šoljica vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare