Zdravlje žene

Odnosi tokom menstrualnog krvarenja? Ginekolog za Superženu: "Nisu dozvoljeni"

Kada su intimni odnosi i lična higijena u pitanju, većina žena se stidi da potraži stručno mišljenje vezano za njeno fizičko zdravlje. Redovni ginekološki pregledi, prema preporuci lekara, od izuzetne su važnosti za zdravlje žene.

Ponedeljak, 06.12.2021.

10:48

Izvor: Super žena

Odnosi tokom menstrualnog krvarenja? Ginekolog za Superženu:
Foto: Shutterstock/goffkein.pro

Podeli:

Od specijaliste ginekologije i akušerstva dr Marice Đuran za vas smo potražili mišljenje i korisne savete u vezi sa temom intimnih odnosa tokom menstrualnog krvarenja.

Sa stanovišta polne higijene i ginekološke nauke, priča dr Đuran, intimni odnosi za vreme trajanja menstrualnog krvarenja nisu dozvoljeni.

"U mnogim popularnim časopisima glorifikuju se tzv. neobični odnosi opravdavajući ih prirodnošću svih mogućih izlučevina, ali se zanemaruje priroda žene, a u tom periodu je žena najranjivija u bukvalnom smislu te reči", kaže ona za Superženu.

*ALT

Taj period od nekoliko dana, kada je predviđeno da menstrualna krv ide van tela žene, priča ginekologinja, jasno je da nije predviđeno da ta krv ulazi kroz vaginalni otvor i za to postoje dva razloga.

Dr Marica Đuran ih detaljno analizira.

"Prvo, grlić je tada otvoreniji i mogućnost infekcije je veća, jer van menstruacije zatvoreni grlić i sluz čuvaju ženu od mikroba, a u menstruaciji je put prohodan. Sama menstrualna krv je dobra podloga za razvoj mikroorganizama. Drugo, jedna od hipoteza za nastanak endometrioze bazira se na vraćenoj krvi, tzv. regrugitacija krvi ka materici i jajovodima u predeo male karlice, nije dokazana ,ali se sve više prihvata i ta mogućnost u oduvek tajnovitom nastanku endometrioze."

Na pitanje koje mnoge muči – da li žena može da zatrudni tokom menstruacije, ukoliko je stupila u nezaštićene seksualne odnose – ginekolog daje potvrdan odgovor.

"Ukoliko je ovulacija bila, recimo desetog dana, a odnos je imala sedmog dana kada je još krvarila, spermatozoid koji živi i do 72 sata može da 'sačeka' i oplodi tu jajnu ćeliju", ističe ona.

Na kraju, dr Marica Đuran zaključuje – postoje i drugi načini na koje se može ostvariti intimnost u toku menstrualnog kravrenja, ali sam klasičan akt se ne savetuje.

Kakav je vaš stav o odnosima tokom ciklusa? Pišite nam u komentarima.

Javite nam se u komentarima i ukoliko imate pitanja za ginekologe. Potrudićemo se da pronađemo odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.