Zdravlje žene

Mogu li čaj i kafa da zamene vodu i kako utiču na hidrataciju kože

Hidratacija organizma vrlo je bitna za opšte zdravlje pojedinca i podrazumeva unos dovoljne količine tečnosti kako bi telo pravilno funkcionisalo.

Četvrtak, 08.09.2022.

11:10

Izvor: Super žena

Mogu li čaj i kafa da zamene vodu i kako utiču na hidrataciju kože
Foto: YaiSirichai/Shutterstock

Podeli:

Ta dovoljna količina tečnosti, kako lekari preporučuju, najbolje se nadoknađuje unosom vode. Međutim, mnogi se pitaju da li kafa i čaj, napici čiji je glavni sastojak voda, mogu da podrazumevaju taj "dovoljan unos tečnosti".

"Zbog kofeina, kafa je i prirodni diuretik i stimulans bešike. Čaj ima sličan efekat", reči su urologa dr Vanite Sima-Čang. Ona je takođe istakla da kafa i čaj ne dehidriraju telo, naravno ako se koriste u umerenim količinama.

Da li kafa može da zameni vodu?

"Budući da deluje kao diuretik, kafu bih računala otprilike kao upola manje tečnosti, koliko zapravo jeste. Na primer, jedna šoljiica kafe računa se kao pola šoljice vode", kaže lekarka dr Ketrin Voldrop za Mind Body Green.

A da li čaj može da zameni vodu?

Većina čajeva sadrži kofein, međutim, taj nivo kofeina je znatno manji nego u kafi. Shodno tome, doktoka Ketrin Voldrop većinu čajeva s kofeinom izjednačava sa tri četvrtine količine vode. Međutim, situacija je malo drugačija kod biljnih čajeva. Prema njenim rečima, jedna šoljica čaja ekvivalentna je jednoj šoljici vode.

Za sam kraj, lekari ipak preporučuju vodu kao primarnu tečnost za hidrataciju organizma, a za sve ostale tečnosti kažu da su samo propratne i dodatne supstance.

Kakav uticaj kafa i čaj imaju na kožu?

I čaj i kafa su puni antioksidanasa i oni štite ćelije organizma od slobodnih radikala. Dok čaj sadrži katehine, kafa je bogata folnim kiselinama. Katehini su moćni antioksidansi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi, smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali uzrok su preranog starenja kože. Zbog toga se zeleni čaj preporučuje za mladalačku, blistavu kožu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare