Zdravlje žene

Koliko često bi trebalo da čistite minđuše da ne bi došlo do pojave infekcije?

Važno je da minđuše budu čiste kada dolaze u kontakt sa kožom.

Četvrtak, 09.02.2023.

20:30

Izvor: Novosti

Koliko često bi trebalo da čistite minđuše da ne bi došlo do pojave infekcije?
Foto: Ander5/Shutterstock

Podeli:

Na dugačkoj listi stvari koje zahtevaju redovno čišćenje, minđuše možda nisu na vrhu vaše liste. Ipak, održavanje minđuša čistim može da pomogne u sprečavanju pojave infekcija.

Iako možda niste počeli sa nošenjem minđuša nedavno, njihovo čišćenje je i dalje od vitalnog značaja. Vremenom se na minđušama nakupi znoj, ulje i razni ostaci proizvoda za negu kose, pa čak i šminke koju možete da koristite.

Jedan od najčešćih načina da se dobije infekcija u novom ili starom pirsingu je kada bakterije dođu u kontakt sa njim. Ovo se najčešće dešava kada su ruke nečiste i dodiruju minđuše ili pirsing ili kada se pirsing i minđuše ne čiste redovno. Znaci moguće infekcije uključuju crvenilo, otok, svrab ili korasti film koji okružuje minđušu. Uho vam može biti jako vruće ili vam je teško da skinete minđušu jer vam se prilepila za kožu.

Dermatolog dr Šari Sperling savetuje da minđuše treba čistiti jednom nedeljno. Proces je jednostavan. Koristite blagi sapun i toplu vodu ili alkohol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare