Zdravlje žene

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Redakcija Superžene pridružila se Nacionalnom danu borbe protiv raka dojke i to s namerom da se prenese važna poruka svim ženama.

Ponedeljak, 20.03.2023.

11:10

Izvor: Super žena

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
Fotot: siam.pukkato/Shutterstock

Podeli:

Jedanaestu godinu zaredom, 20. marta obeležava se Nacionalni dan borbe protiv raka dojke sa namerom da se prenese poruka o značaju prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti. Inicijativu za osnivanje ovog dana dali su Avon i Fond B92.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije dali su podršku gorenavedenim organizacijama u cilju borbe protiv raka dojki.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", tokom jedne godine registrovana je 4.561 novoobolela i 1.691 žena koja je izgubila bitku za život.

Zbog toga je sada još značajnije istaći važnost redovnih pregleda, jer rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

"Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Takođe, mamografija je pregled koji je način sekundarne prevencije – ranog otkivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, u okviru skining programa mamografiju treba da uradi jednom tokom dve godine svaka žena životne dobi od 50 do 69 godina prema preporukama Međunarodne agenicije za kontrolu raka", rekla je prof. dr Verica Jovanović direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Šansa za roditeljstvo obolelima od malignih bolesti – zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO

*ALT

Kompanija Avon je u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje organizovala panel na temu "Podrška onkološkim pacijentkinjama na putu ka roditeljstvu".

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu. Zato je Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, o trošku RFZO, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na pravilnik.

"Na ovom predlogu smo počeli da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to nažalost usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države", izjavila Ivana Đunisijević u ime RZFO

Ova oduka je od krucijalnog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest, kao i njeno lečenje može dovesti do steriliteta, što stvara dodatan psihološki pritisak, posebno na žene koje se u trenutku otkrivanja bolesti još uvek nisu ostvarile kao majke. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku, bitku za život i bitku za potomstvo.

"Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Na ovom putu svi uvek imaju podršku. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas više, prema našim saznanjima, ne postoji lista čekanja za zračenje, dok je ranije ta lista postojala. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, kako u dijagnostičku i opremu za lečenje, tako i u stručni kadar i u akte", rekla je Slađana Đukić, pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare