Zdravlje žene

Ovakvo zadovoljavanje dovodi do jedne vrste raka? "Faktor rizika je broj seksualnih partnera"

Stručnjak Univerziteta u Birmingemu podsetio je da je otkrivena veza između jednog intimnog čina i određenog tipa kancera

Nedelja, 30.04.2023.

14:52

Izvor: Glossy

Ovakvo zadovoljavanje dovodi do jedne vrste raka?
Foto: Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Kako piše britanski Guardian, eksperti tvrde da je oralni odnos doveo do "epidemije" raka grla, koji je sada navodno češći nego rak grlića materice u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Nova studija ukazuje da je upravo oralno zadovoljavanje izazvalo veliki porast određenog tipa raka grla koji se naziva orofaringealni rak, koji pogađa područje krajnika i zadnjeg dela grla.

Slučajevi raka orofarinksa povezanog s humanim papiloma virusom (HPV) porasle su od 2015. do 2019. godine za 1,3 posto kod žena i 2,8 posto kod muškaraca.

Štaviše, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti tvrdi da je čak 70 odsto dijagnoza orofaringealnog raka u Sjedinjenim Američkim Državama izazvano HPV virusom, odnosno najverovatnije oralnim odnosima.

Prema rečima dr Hišama Mehane, s britanskog Univerziteta u Birmingemu, razlog je u velikoj meri HPV, koji je i glavni uzrok raka grlića materice. Štaviše, dr Mehana tvrdi da ljudi koji imaju više partnera imaju i skoro devet puta veću verovatnoću da će dobiti rak.

"Tokom poslednje dve decenije, došlo je do ubrzanog porasta raka grla na Zapadu, do te mere da su ga neki nazvali epidemijom", napisao je dr Mehana u tekstu za The Conversation.

"Ovo je posledica velikog porasta specifične vrste raka grla po imenu orofaringealni rak", zaključuje on i dodaje da se HPV prenosi seksualnim putem.

"Za rak orofarinksa, glavni faktor rizika je broj seksualnih partnera za ceo živiot, naričito u slučaju oralnih odnosa", napominje dr Mehana.

Prema članku objavljenom na portalu Guardian-a, oralni seks je, navodno, najveći faktor rizika za razvoj raka, a nadmašuje i pušenje, konzumiranje alkohola i nezdravu hranu.

Dr Mehana objašnjava da oralno zadovoljavanje može da dovede do infekcije HPV-om u zadnjem delu grla ili blizu krajnika, a takve infekcije uglavnom prolaze same od sebe. Međutim, on kaže da u nekim slučajevima one mogu da dovedu do karcinoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.