Zdravlje žene

Abortus je i dalje najčešće kontraceptivno sredstvo u Srbiji - zašto? VIDEO

Zvanična statistika Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da se najveći broj abortusa izvrši u braku, kao i da je abortus i dalje najčešće kontraceptivno sredstvo u Srbiji, a na ovu temu je govorila ginekološkinja Dejana Milojević.

Utorak, 21.11.2023.

20:57

Izvor: Super žena

Abortus je i dalje najčešće kontraceptivno sredstvo u Srbiji - zašto? VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

"Planiranje porodice je reproduktivno zdravlje. Svaki bračni ili vanbračni par planira svoju reprodukcju. Hormoni, odnosno hormonska kontracepcija jesu jedan od modela kontracepcije. Hormoni su za našu populaciju još uvek bauk, a ja ću reći da su hormoni naš prijatelji", istakla je na početku ginekološkinja u emisiji "150 minuta".

Pilula je uvek bolje rešenje od prekida neželjene trudnoće

"Hormonske tablete, odnosno pilule, mogu biti dvohormonalne, jednohormonalne, spirale... To je jedan odličan metod zaštite od neželjene trudnoće. Pilula nije bauk i sastoji se od fiksirane doze hormona. Sa redovnim ginekološkim pregledima pruža skoro odličnu zaštitu od neželjene trudnoće. Ako me pitate da li je bolje piti pilule ili prekidati neželjenu trudnoću - svakako je bolje piti pilule. Pilula dalekosežno ne stavlja psledice, ako govorimo o zdravim ženama. Svaki lek ima svoje indikacije i kontraindikacije. Potrebno je informisati se kod svog ginekologa. Pilula je bezbedna, štiti od trudnoće treba je koristiti kao model u tom trenutku za tu terapijsku indikaciju", objasnila je doktorka.

Da li se žene plaše da će tabletama, kao vidom kontracepcije, narušiti hormonsku ravnotežu, pa se odlučuju na abortus?

"Žene imaju animozitet prema pilulama zato što nismo dovoljno informisani. Žensko telo ima dva hormona, ono mora da bude u ravnoteži. Pilula deluje tako što nešto blokira, da ne dolazi do neželjene trudnoće. Ne unosimo ništa što mi nemamo. Žena u menopauzi isto treba da ima određeni nivo hormona koji će njenu hormonsku klackalicu držati u ravnoteži da bi imala kvalitetan život. kao što u generativnom periodu služi da zaštiti od neželjene trudnoće", smatra doktorka.

"Lekovi koji se koriste kao kontraceptivne pilule upravo su tako i dozirani, da odrade posao da ne dođe do, recimo, neželjene trudnoće. Neće ništa poremetiti, ako je žena u tom nekom hormonalnom balansu", odgovorila je ginekološkinja.

Spirala kao drugi vid zaštite od neželjene trudnoće


"Najkorišćeniji vid kontracepcije nakon pilule je spirala. Korisnice su više žene koje su rađale, nego devojke koje nisu rađale. Moje mišljenje je da je to preporuka ginekologa i da je ženama to lakše. Možda je za ženu to komfornije, da ne mora uvek, svakoga dana u isto vreme, da koristi pilulu. Benefit zaštite od neželjene trudnoće je skoro identičan. Moje lično mišljenje je da žene koje su u braku više koriste spiralu iz komfora, nego pilulu."

Može li spirala izazvati komplikacije?

"Ako se žena redovno kontroliše i odrađuje ono što je propisano, nema razloga za brigu. Toliko ima sad tih dobrih spirala čiji vek trajanja je oko pet godina. Neko ko vodi računa o svom zdravlju, kontroliše se, neguje se, radi nivoe hormona, koristi raspoloživa sredstva zaštite ili za regulaciju neželjene trudnoće ili nekog hormonskog odgovora, komplikacije su svedene na minimum."

Obratite se lekaru, ne uzimajte ništa na svoju ruku

"Ispoštujemo želje korisnica, njihov način života i na taj način dodelimo hormone koji su uvek naš saveznik", poručila je doktorka.

Detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare