Zdravlje žene

Estetska ginekologija: Metode za bolji seksualni užitak - kada se rade i da li su rizične VIDEO

Doktorka Jelena Jevtić Akif, specijista ginekologije i akušerstva, govorila je za TV Prva o problemima intimnog zdravlja sa kojima se žene u Srbiji suočavaju, kao i o načinima za njihovo prevazilaženje estetskim intervencijama u ginekologiji, takozvanom estetskom ginekologijom.

Sreda, 29.11.2023.

18:42

Izvor: Super žena

Estetska ginekologija: Metode za bolji seksualni užitak - kada se rade i da li su rizične VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Problemi u intimnoj regiji kod žena dolaze što zbog starosti, što zbog porođaja. Promene nakon porođaja dovode do gubitka čvrstoće vagine, što kod žena utiče na smanjenje seksualnog zadovoljstva.

Laserske metode

"Jedan od načina za poboljšanje kvaliteta života kod žena su laserski tretmani poznati pod nazivom podmlađivanje vagine i zatezanje vagine, a radi se o tome da laserska energija stimuliše sintezu kolagenih vlakana u vagini i zatezanje već postojećih kolagenih vlakana, tako da se vraća čvrstina vagine i poboljšava se kvalitet seksualnog zadovoljstva", objašnjava doktorka.

Posle porođaja mogu nastupiti i teže promene - takozvani spad karličnih organa. Faktori rizika koji dovode do toga su, sem porođaja (prvenstveno vaginalnog), i druga stanja koja nisu vezana za porođaj - gojaznost; sva stanja koja dovode do porasta pritiska u stomaku kao što su stanja hroničnog zatvora, hroničnih opservativnih bolesti s intenzivnim, napornim kašljem; starenje. U tom slučaju primenjuje se laserska metoda.

"Laserom se tretira vagina tj. tkivo kojim se tretira spad vagine. Okolno tkivo postaje jače i smanjuju se simptomi prolapsa. Ako govorimo o promenama koje nastaju kao posledica starenja, pored lasera je prisutna i primena PRP-a."

Kombinacija lasera i PRP-a (prirodna metoda za podmlađivanje krvnom plazmom)

"Sve promene kod žena koje su izazvane procesom strenja, odnosno menopauzom, ali i sve promene koje uzrokuju smanjenje estrogena, dovode do simptoma gubitka estrogena u telu žene. Tako da, kada za te situacije koristite kombinaciju lasera i PRP-a, to zaista utiče na kvalitet tog tkiva; zidovi vagine su deblji, elastičniji, bolje su prokrvljeni, bolji je osećaj kod doživljavanja seksualnog odnosa, smanjuje se bol i mogućnost povreda tokom seksualnih odnosa...", objasnila je dr Jevtić Akif u emisiji "150 minuta".

Metoda botoksom

"Upotreba botoksa prvenstveno se sprovodi kada žena ima bolne spazme mišića vaginalnog ulaza, koje nazivamo vaginizam, i kada se ne mogu rešiti drugim metodama. Tada botoks ima značajnu ulogu u rešavanju problema."

Detaljnije poslušajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare