Zdravlje žene

Ne izlažite se riziku: Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Održavanje zdrave ishrane tokom trudnoće važno je i za dobrobit majke i za razvoj deteta.

Utorak, 20.02.2024.

09:34

Izvor: klix.ba

Ne izlažite se riziku: Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće
Foto: gpointstudio/Shutterstock

Podeli:

Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje. Najbolje bi bilo izbegavati ih ili konzumirtai što manje.

Sirova jaja


Konzumiranje sirovih jaja može da uzrokuje simptome poput temperature, mučnine, povraćanja i dijareje. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga se preporučuje izbegavanje hrane u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaćeg majoneza ili sirovog testa, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuvana ili sirova riba

Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuvane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuvanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Neoprano ili neoljušteno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u prodavnici puno ljudi rukama diralo namirnice. Rešenje ovog problema je temeljno pranje voća i povrća pre konzumacije.

Riba koja sadrži visok udeo žive

Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuvano ili sirovo meso

Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebalo da smanje konzumaciju nedovoljno kuvanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu da budu štetne za majku i dete, zato bi trudnice trebalo da se pobrinu da meso bude temeljno kuvano kako ne bi postojao rizik od bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare