Zdravlje žene

Da li je vreme da zamenite jastuk? Proverite jednostavnim trikom

Jednostavan način će vam reći puno toga i znaćete kada je potrebno da promenite jastuk.

Četvrtak, 22.02.2024.

09:40

Izvor: Novosti

Da li je vreme da zamenite jastuk? Proverite jednostavnim trikom
Foto: lenetstan/Shutterstock

Podeli:

Ako se iz noći u noć budite iscrpljeni s bolnim vratom, možda vam je potreban novi jastuk. Mnogi misle da je jednom kupljen jastuk trajno rešenje, ali postoji rok trajanja, nakon čega oni postaju neudobni i počinju da gube svoje svojstvo.

Koliko dugo traju jastuci?

Smatra se da jastuci traju u proseku oko dve godine. Međutim, rok trajanja jastuka zavisi od nekoliko faktora. Na primer, jastuk na kojem spavate svake noći će verovatno morati da bude zamenjen pre nego jastuk koji se ređe koristi.

Vrsta punjenja koja se koristi u jastuku takođe igra značajnu ulogu. Jastuci punjeni vlaknima imaju tendenciju da se brzo izravnaju, dok oni sa punjenjem poput gela mogu zadržati svoj oblik i podršku tokom dužeg perioda.

Znaci da vam treba novi jastuk


Iako postoje očigledni znaci da vam je potreban novi jastuk (neudobnost ili izgubljen oblik), neće svi jastuci koje je potrebno zameniti izgledati istrošeno. Jedan od znakova da je vreme da zamenite jastuke je kada se više ne vraćaju u prvobitni oblik kada ga presavijete na pola. Ovo ukazuje da je jastuk tokom vremena nakupio težinu od kožnih ulja, znoja i drugih ostataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare