Životne priče

Da pozavide svetski poslastičari: Čudesne torte baka Jelene (65) FOTO

Na tortama penzionerki iz Beograda Jeleni Todorović (65) pozavideli bi i najpoznatiji svetski poslastičari. Torte su u obliku gitare, laptopa, Štrumpfova na livadi, a sve je jestivo, ne samo dekor. Njoj je najveća nagrada dečiji osmeh i kada unuka kaže da u životu nije videla lepšu tortu od baka Jelenine.

Utorak, 23.03.2021.

13:37

Izvor: B92

Da pozavide svetski poslastičari: Čudesne torte baka Jelene (65) FOTO
Foto: Jelena Todoroviæ

Podeli:

Prva ljubav Jelene Todorović (65), penzionerke iz Beograda, bio je dizajn. Želela je da upiše dizajnersku školu, ali je upisala gimnaziju. Zatim je želela da studira filologiju, a studirala je Pravni fakultet. Bila je zaposlena u banci, potom u trgovini, ali kada je otišla u penziju, u potpunosti se prepustila svom hobiju i velikom talentu - pravljenju čudesnih torti. Svu svoju kreativnost usmerila je ka izradi bajkovitih torti, kao i ka pravljenju dekoracija i izuzetno vernih figurica koje su u celosti jestive.

"Inspiraciju za prvu 3 D tortu dobila sam baš na poslu. Bankarski posao nisam volela, ali sam volela društvo. Pričali smo, smejali se, slavili dečje i svoje rođendane. Jednom je koleginica donela sllike sa dečjeg rođendana a na slici torta kućica! Svi smo se oduševili, ja dobila kroj. Da ne dužim, tad sam napravila prvu 3 D torticu svojoj deci. Pre toga, pravila sam već 2D torte, u obliku Gice prasice, Mikija, Paje, Nindža kornjače", priča za B92.net Jelena Todorović.

Za njen talenat se pročulo, pa je deci svojih prijatelja i porodici pravila torte kao poklon, iz ljubavi.
“Dečji osmeh je meni najveća nagrada”, sa oduševljenjem nam kaže Jelena.

*ALT

Talenat za dizajniranje ukrasnih figurica za torte nasledila je od roditelja. Njen otac je crtao Diznijeve junake “iz glave”, a majka se učila slikarstvu kod Jovana Bjelića, ali je Drugi svetski rat prekinuo njene studije. Ujedno, i njene sestre su talentovane.

“Ima torti koje su me bas namučile. Kako ću ja to? I nekako krene, samo od sebe ili uz božju pomoć… Nekad i muž pomogne kod nekih konstrukcija, kao kod Štrumpfova. Trebalo je smisliti kako da balon stoji u vazduhu, kako da vaza ide kroz tortu. Na čemu da bude gornja, nije ni obešena, a ni poduprta. E, tu muž uskače”, otkrila je Jelena dodajući da je veliko zadovoljstvo kada se sve završi kako treba i kada vidiš da možeš.

*ALT

Jeleni je nekad potrebno i više dana kako bi napravila samo jednu tortu. Kako i sama kaže, nije toliko teško napraviti tortu, ali poteškoće nastaju sa figuricama. Ipak, to je nešto i u čemu najviše uživa.

“Najviše vremena mi je trebalo baš za Štrumpfove. Znam da sam bila budna nekih 36-38 sati, samo dok sam je dekorisala. Torta se napravi za par sati, ali mora da odstoji da bi se sledećeg dana stavio fondan i da bi se dekorisala. Dakle, najmanje dva dana, plus dekoracija i figurice. Za figurice treba najviše vremena, i da se naprave, i da se stegnu, i osuše”, objasnila je Jelena.

Sve figurice na tortama su u potpunosti jestive. Ipak, mnoga deca ih čuvaju, jer im je žao da ih pojedu.

*ALT

Čak i Jelena ima svoju omiljenu tortu kojom je više od svega želela da iznenadi i obraduje svoju sedmogodišnju unuku.

“Najdraža mi je Frozen torta, ne zbog same torte, već zbog sreće moje srećice kad ju je videla. To je bila neopisiva radost. One figurice male Else i Ane je "naručila", ali velika figura je bila iznenađenje. Toliko je bila oduševljena, zagrlila me je i ljubila. Ne zna se ko je od nas dve bio srećniji. Takvi momenti su neprocenjivi. Ipak, nju nije lako iznenaditi i oduševiti. Osim toga, uvek kaže šta hoće i nema tu mnogo prostora za iznenađenje”, rekla je Jelena koja svojim magičnim rukama zaista stvara bajku.

*ALT

Pravljenje torti za najmlađe joj je najdraže, ali neretko pravi i za starije. Svojoj bratanici je za svadbu napravila tortu i figurice po fotografiji mladenaca.

*ALT

“Nikada nisam bila mnogo zainteresovana za kuhinju, ali srećom tu je internet, savremeni učitelj. Provela sam mnogo vremena čitajući i gledajući kako se šta pravi. Talenat jeste važan, ali tu ima i mnogo rada, učenja i vežbanja. To se vidi kada se uporede moje prve torte i ove poslednje. Ali, volim i te prve, pravljene su sa mnogo ljubavi, a bez alata i zanata. I bez fondana. Od materijala za dekoraciju šlag, čokolada, jestive boje i neke mrvice. Od alata - varjača, mikser i nož", objasnila je Jelena dodajući da je i to bilo lepo jer je tu bio osnovni sastojak - ljubav..

*ALT

Jelena je i dobitnica brojnih nagrada među kojima se izdvaja titula najatraktivnije torte na svetu, a planira da možda, jednoga dana, napiše i knjigu o tortama. Kaže da su dva najlepša komplimenta koja je dobila: "Tebe je Bog dotakao" i "Tvoje torte su sa dušom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.