Životne priče

Od Hrvatske do Amerike, u bedi i bogatstvu: Mira Furlan je 35 godina volela srpskog reditelja

Na današnji dan, tačno pre dve godine, hrvatska glumica i pevačica Mira Furlan preminula je od virusa Zapadnog Nila i to u 66. godini života.

Petak, 20.01.2023.

13:03

Autor: J.V.

Od Hrvatske do Amerike, u bedi i bogatstvu: Mira Furlan je 35 godina volela srpskog reditelja
Foto: Profimedia

Podeli:

Mira je rođena u Zagrebu 7. septembra 1955. od majke Jevrejke i oca hrvatsko-slovenskog porekla. Iako je početnu slavu stekla u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu, svet ju je, i te kako, upamtio 1980-ih kada je postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. Uloge u filmovima "Kiklop" (1982.) "Antuna Vrdoljaka", "U raljama života" (1984.), "Za sreću je potrebno troje" (1986.), "Lepota poroka" (1986.) donele su joj veliku slavu.

Ne bi trebalo zaboraviti i njenu pevačku karijeru. Bila je u rok bendu "Le Cinema", a na letnjoj turneji je sarađivala sa Vladm Divljanom.

Snimila je albume: "Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga" i "Songs from movies that have never been made" na kojem se nalaze pesme iz filmova koji nikada nisu snimljeni. S kolegama iz serije "Babylon 5" snimila je džez album, a jednu pesmu posvetila je svom sinu koju je dobila u braku s srpskim rediteljem Goranom Gajićem.

Ljubav koja je trajala punih 35 godina

Mira i Goran Gajić voleli su se punih 35 godina, a upoznali su se na jednom koncertu grupe "Le Cinema" u kojoj je slavna glumica pevala. Pogledi su se sreli te davne 1986. godine, a Mira je ubrzo počela da živi na relaciji Zagreb-Beograd.

"Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovek koji se ne boji. ‘Konačno’, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog pola uglavnom su bili susreti s potpuno isprepadanim muškarcima", ispričala je jednom prilikom Mira Furlan za medije.

Zbog loših komšijskih odnosa između Srbije i Hrvatske, Mira i njem muž Goran su morali da pobegnu u SAD. Radili su razne poslove kako bi "stali na svoje noge"

"Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači ‘od nekoga prema nikome’, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati", rekla je jendom prilikom.

Ni težak život u Americi, ni loši politički odnosi između dve zemlje nisu sprečili da njih dvoje budu zajedno do kraja Mirinog života. Voleli su se punih 35 godina, a u inostranstvu su izgradili i svoje karijere.

"Ne znam recept. Brak je jako težak zadatak, o tome nema sumnje. Kao i u životu uopšte, treba imati strpljenja i nadati se da će loše faze proći i da će dobre ponovo doći. Ponekad je to preteško ili čak nemoguće i čovek gubi nadu. Ali, da budem krajnje banalna, posle kiše obično zasija sunce. Meni je trebalo samo šezdesetak godina da zaista shvatim tu jednostavnu istinu", rekla je Mira Furlan za medije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare