Životne priče

"Sofija i dalje živi u meni, ćerki ću dati njeno ime": Ivana je nakon životne drame zatrudnela VIDEO

Ivani Joksić iz Beograda je najveća želja bila da postane majka, a to ne bi uspela da joj nije uspešno izvršena transplantacija jetre. Njeni snovi uskoro će postati stvarnost, jer je, posle mnogo strepnje i suza, danas u sedmom mesecu trudnoće. Ukoliko rodi ćerku daće joj ime Sofija, po tragično preminuloj petnaestogodišnjoj devojčici čiju je jetru dobila 2018. godine.

Utorak, 16.01.2024.

11:37

Izvor: Prva

Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Ivanina borba je počela 2018. godine, a o tome je govorila u "Jutru" na televiziji Prva. Prvo su počeli povremeni problemi, da bi se stanje kasnije pogoršalo. Presađena joj je jetra, a donor je bila petnaestogodišnja devojčica Sofija, koja je, nažalost, u međuvremenu preminula.

"Konkretno, kada je bolest jetre u pitanju, ne dešavaju se neke drastične promene koje nam onemogućavaju najnormalnije funkcionisanje, svakodnevne aktivnosti i tako dalje. Kod mene se konkretno desilo to da sam ja požutela, naglo. I to mi je bilo crveno svetlo da se nešto ozbiljno dešava s mojim organizmom i da nešto nije u redu. Tako da je to bio prvi jedini simptom koji sam ja imala, koji je bio ozbiljan alarm da se nešto ozbiljno dešava. I ozbiljan alarm da se obratite doktorima i da saznate u kom stanju je vaš organizam i vaše zdravlje", ispričala je Ivana, a doktori tada nisu znali konkretnu dijagnozu.

Nekoliko godina su trajala razna ispitivanja, da bi 2018, tri godine nakon prvih simptoma, dobila konkretnu dijagnozu i savet da je jedini lek transplantacija jetre.

"Ja sam po prirodi veliki optimista i sve to gledam kao jedan od izazova koji moramo proći u životu i to je to. Postoje mnoge bolesti za koje lek ne postoji. Za moju bolest konkretno je lek postojao i postoji danas. Tako da jeste to bila transplantacija, jeste to bio jedan jako krupan korak, ali sam gledala pozitivno na to, kao u redu, postoji lek, hajde idemo, borimo se. Pozitivna sam i to je to. Tako da nijednog trenutka nisam želela da pokleknem, da padnem u neku vrstu depresije, bilo šta, najviše zbog porodice, zbog tadašnjeg momka, zbog svih ljudi koji me vole, naravno. Mi koji prolazimo kroz taj pakao znamo kako je kada ostanemo sami u četiri zida, ali sam tu snagu davala i ljudima oko sebe."

Sa tadašnjim momkom, a današnjim suprugom, Ivana čeka bebu, a kako je došlo do poziva doktorke koja joj je saopštila da se pojavio organ za presađivanje?

"Ja sam u tom trenutku bila kao na nekom filmu. Rešavala sam svoju zdravstvenu knjižicu na Birou rada i telefon mi je zazvonio negde oko dva popodne. Pozvala me doktorka Nataša Petrović iz tima za transplantaciju jetre i rekla mi da se pojavio organ koji mi po svim parametrima odgovara i da dođem što pre u Urgentni centar sa svim analizama koje u tom trenutku imam kod sebe. Generalno je praksa da uvek tim transplantacije zove dva ili tri kandidata, najhitnija u tom trenutku. Tako da vi do trenutka dok oni ne obave neke detaljne analize ne znate ko će otići na operaciju", prisetila se Ivana dana koji joj je promenio život.

Foto: Printscreen/TV Prva

"Mi najnormalnije funkcionišemo od trenutka upoznavanja, u smislu da se oni meni jave, baka mi se javila, ne smeta im što spomenem Sofiju, mislim da im je donekle i drago... Ne mogu da kažem da postoji rešenje, rešenje postoji na njihovoj strani. Ona živi i dalje, u meni, u svim drugim ljudima koji su saznali od tog dana kada su njeni roditelji potpisali tu saglasnost za transplantaciju, tako da od prvog dana, od kada sam saznala ko mi je donor i od trenutka upoznavanja mi smo u kontaktu, znaju sve šta mi se dešava u životu, znam i ja, tako da za njih ne znam šta bih rekla."

Doktorka koja vodi Ivaninu trudnoću misli da je 99 odsto šanse da je devojčica, a evo kako su se budući roditelji odlučili za ime.

"TOd buđenja iz anestezije, posle operacije, osmislila sam sa tadašnjim momkom, a sadašnjim suprugom, da će ako jednog dana dobijemo žensko dete, nositi njeno ime i to je sigurno", rekla je hrabra gošća koja ističe da je prezadovoljna na poslu i da ima sjajne kolege, ali da će uskoro morati na bolovanje, jer jednostavno je to neki prirodni sled okolnosti.

Pogledajte video-snimak iz emisije i poslušajte Ivaninu priču:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare