Tri ključna saveta za mlade mame kada je u pitanju zdravlje dece

Niko od nas se ne rađa sa naučenim ulogama koje možemo imati u toku životu. One mogu biti uloge ćerke ili sina, sestre ili brata, unuka ili unuke, druga, drugarice, rođaka, učenika, a kasnije i uloga partnera, profesionalna uloga, uloga bračnog druga, roditelja itd. Svaka od tih uloga zahteva određeno prilagođavanje, adaptiranje i pronalaženje sopstvenog stila u svemu tome.

Ponedeljak, 27.11.2023.

11:29

Izvor: B92

Tri ključna saveta za mlade mame kada je u pitanju zdravlje dece
Foto: fizkes/Shutterstock

Podeli:

Jedna od najvažnijih uloga koju žena može imati tokom života jest uloga majke, a svi znamo da iako je jedna od najvažnijih ne dobijamo uputstvo za to kako biti dobar roditelj. To je proces tokom kojeg se neko uči da bude najbolja verzija sebe, gde se mogućnosti i znanje, te iskustvo konstantno unapređuju.

Prioritetan zadatak kada je ova uloga u pitanju jeste očuvanje zdravlja i imunog sistema mališana koji o tome još uvek ne mogu sami da brinu.

Izbor dohrane za bebe je važan

Novorođenčad se navikavaju na svet na koji su došli jednako kao što se i roditelji privikavaju na nove zadatke i izazove. Onda kada dojenje iz bilo kog razloga nije opcija dohrana za bebe je uvek prihvatljiva opcija.

Ali treba biti obazriv kada je izbor adekvatne dohrane za bebe u pitanju. To podrazumeva da izbor odgovara uzrastu i potrebama deteta, te da sastojci budu što prirodniji i kvalitetniji.

Danas se na tržištu mogu naći brojne vrste dohrane za bebe, a odluku o tome koja bi bila najbolja opcija za svaki konkretan slučaj najviše bi trebalo da dolazi od saveta pedijatra. U prvih godinu dana preporuka je da se koriste one vrste koje su obogaćene gvožđem.

U svakom slučaju i pri svakoj promeni treba pratiti ponašanje i stanje bebe koja će i te kako naći način da vam pokaže ako joj nešto ne odgovara.

Čaj za imunitet kao odlična opcija za malo stariju decu

Prirodne opcije za jačanje i podizanje imuniteta kod male dece uvek su najbolja opcija. Dostupnost podataka na internetu omogućava da se nađu različiti recepti koji bi mališanima bili ukusni, a koji jačaju odbrambeni mehanizam organizma.

Još jedan od pristupačnih i popularnih izbora može biti čaj za imunitet. Prilikom kupovine istog obratite pažnju samo na starosnu granicu, odnosno donju granicu za njegovo konzumiranje.

Čajevi za imunitet predstavljaju odličnu prirodnu opciju za sve one koji žele kod svoje dece da preduprede pojavu virusa i prehlada. Oni su odlični jer na prirodan način podižu otpornost organizma, regulišu metabolizam, popravljaju cirkulaciju i vrše detoksikaciju.

Jednostavna priprema i prijatan ukus čaja za imunitet predstavlja njegove glavne prednosti kada je primena kod dece u pitanju, a benefiti njegovog korišćenja mogu biti višestruki.

Pegle na paru obezbeđuju dezinfekciju stvari nakon pranja

Higijena, lična i prostora u kojem mališani žive, jednako je važna za očuvanje zdravlja najmlađih. Osim izbalansirane ishrane, dovoljnog unosa tečnosti, redovne fizičke aktivnosti i periodičnog unošenja vitamina i minerala, treba voditi računa i o higijeni.

Lična higijene poput pranja zuba, redovnog pranja ruka, kupanja i pranja ruku važno je i kako brinemo o stvarima koje nose naša deca.

Pegle na paru predstavljaju odličan način odnosno sredstvo kojim se obezbeđuje da posteljina na kojoj mališani spavaju i garderoba i veš koji nose budu na adekvatan način nakon pranja dezinfikovani i bezbedni za decu.

Iako postoje brojni modeli na tržištu danas su veoma popularne pegle na paru koje omogućavaju jedostavnu upotrebu, efikasan rad i smanjuju vreme potrebno za tu aktivnost. One se mogu kupiti u bilo kojoj radnji ili ih nabaviti putem online prodavnice.

Klasične pegle na paru predstavljaju najčešći izbor danas, pogotovo za porodice sa malom decom kako zbog dodatne dezinfekcije, tako i zbog lake upotrebe i efikanosti pri radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare