Uređenje doma

Kako očistiti bele patike da izgledaju kao nove?

Jedna mrlja je dovoljna da vaše omiljene patike više ne izgledaju savršeno, zar ne?

Sreda, 10.05.2023.

09:02

Izvor: Magazin Novosti

Kako očistiti bele patike da izgledaju kao nove?
Foto: Kryuchka Yaroslav/shutterstock

Podeli:

Čišćenje svetlih cipela je zahtevan zadatak. U njima, naravno, možete izaći samo po suvom i sunčanom vremenu, možete koristiti neke profesionalne proizvode za čišćenje. Ali šta ako nisu dostupni? Tada vam ostaje da koristite jednu od kućnih metoda.

Važno! Koju god metodu da izaberete, ne zaboravite da prvo izvučete pertle, a zatim pravilno navlažite patike toplom vodom. Pokušajte prvo da očistite mali komad da vidite da li uništavate cipelu.

Prašak za pranje ili soda

Pomešajte sredstvo za čišćenje sa malo tople vode dok se ne formira pasta. Uzmite staru četkicu za zube i kružnim pokretima utrljajte mešavinu u cipele, obraćajući posebnu pažnju na gumene delove i najprljavija mesta. Isperite patike u toploj vodi, a zatim osušite čistim peškirom ili krpom i pogledajte da li ima mrlja. Ako je ostalo mrlja, onda ponovite postupak.

Pasta za zube

Čistimo patike kao da peremo zube. Glavna stvar je da je pasta bela, bez gela i drugih dodataka. Nakon što je nanesete na cipele, sačekajte 10 minuta, a zatim obrišite patike vlažnom krpom ili peškirom. Ponovite čišćenje ako je potrebno.

Mešavina sirćeta i sode bikarbone

Kašika sirćeta za hranu, ista količina vrele vode i sode. Smešu nanosimo četkicom za zube na gumeni đon i platnene delove cipele. Tamo gde su mrlje postojane može se koristiti malo više mešavine. Nakon toga cipele treba oprati toplom vodom i staviti na toplo, sunčano mesto da se osuši.

Sok od limuna

2 kašike sveže isceđenog limunovog soka treba pomešati sa dve iste kašike vode. Zatim u ovu mešavinu natopite salvetu i nežno obrišite njome celu površinu. Nakon toga nije potrebno ispirati običnom vodom.

Krompirov skrob i mleko

Ova metoda je najpogodnija za kožne cipele. Mešajte skrob i mleko u razmeri 1:1 dok se ne formira pasta i njome gusto namažite patike. Sačekajte nekoliko minuta i isperite smešu maramicom ili krpom natopljenom toplom vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare