Uređenje doma

Jedna tegla soli rešiće osam problema u vašem domaćinstvu

So je neizostavna namirnica u svakom domaćinstvu, a da li znate za šta vam sve može poslužiti?

Ponedeljak, 27.11.2023.

18:31

Izvor: Jutarnji.hr

Jedna tegla soli rešiće osam problema u vašem domaćinstvu
Foto: Viktoria Gavrilina/Shutterstock

Podeli:

Osim što se koristi kao začin, so se može koristiti za razne kućne poslove, budući da predstavlja prirodnu alternativu kupovnim hemijskim sredstvima za čišćenje. Izvrsna je za masnoću, prljavštinu, fleke... a nije štetna za okolinu.

Za čišćenje prozora

Dve kašike soli razmutite u tri litra vode i ovom tečnošću operite prozore. Primetićete da se više sijaju.

Za fleke

So uklanja masnoću u rekordnom roku, samo je posipajte po flekama na odeći. Dodavanjem malo soli prašku za pranje veša možete poboljšati njegov kvalitet, jer dobijate efikasan i prirodan produkt protiv fleka!

Za zubobolju

Otopite kašičicu soli u čaši tople vode i tom tečnošću ispirajte usta. So je delotvorna u otklanjanju upala, pospešuje zarastanje rana i deluje kao sredstvo protiv bolova.

Rešite se znojenja stopala

Dovoljno je otopiti tri kašike soli u 8 litara vode i dodati nekoliko kapi tečnog sapuna. Natapajte stopala u tome oko 10 do 15 minuta pre nanošenja hidratantne kreme.

Za lepotu

So se može dodati u kupku za ublažavanje umora ili vraćanje tonusa i elastičnosti kože. Ukoliko pomešate so s gelom za tuširanje ili tečnim sapunom, dobićete odličan piling za telo koji uklanja mrtvu kožu.

Za čišćenje pribora za jelo

So je delotvorna u uklanjanju crnila sa srebrnih i bakrenih proizvoda. Otopite nekoliko kašika soli u mlakoj vodi i u tu mešavinu uronite predmet koji čistite. Tamne fleke nestaće za nekoliko sati, a vaš će escajg zablistati!

Za čišćenje rerne

Ako često koristite rernu, mogli ste primetiti da ona dosta dugo zadržava miris kuvane hrane. Tog mirisa možete se trajno rešiti ako u rernu stavite tanjir sa šakom soli i malo dodatog cimeta. Rernu uključite na nekoliko minuta.

Za otpušavanje sudopere

Samo pomešajte so s vrućom vodom i povremeno sipajte mešavinu u začepljenu sudoperu i u kupatilske i kuhinjske odvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare