Najbolji uštipci: Kako napraviti bakine, brze i vazdušaste uštipke

Uštipci su omiljeni delikates, a posebno su dragoceni kad su pripremljeni po tradicionalnim receptima, kakve su pravile bake. U ovom tekstu ćemo vam otkriti tajne pripreme najboljih uštipaka - onih koji su vazdušasti, brzi za pripremu, i nose ukus detinjstva. Upoznaćemo vas sa receptima koji su često prenošeni s generacije na generaciju, otkrivajući magiju bakinih uštipaka koje možete lako napraviti i uživati u njihovoj jednostavnoj čaroliji. Spremite se za ukusno putovanje kroz svet ovih mekanih, zlatno-smeđih poslastica.

Sreda, 22.11.2023.

12:40

Izvor: B92

Najbolji uštipci: Kako napraviti bakine, brze i vazdušaste uštipke
Foto: Cryptographer/Shutterstock

Podeli:

Koliko kalorija sadrže različite vrste uštipaka?

Kalorijski sadržaj uštipaka varira u zavisnosti od sastojaka i načina pripreme. Na primer, tradicionalni uštipci, koji se prže u dubokom ulju i posipaju šećerom, mogu sadržati između 250-300 kalorija po komadu. S druge strane, uštipci pripremljeni bez šećera i pečeni umesto prženi, imaju manje kalorija, obično oko 100-150 kalorija po komadu.

Uštipci sa voćem, poput onih sa džemom, često sadrže više kalorija zbog dodatnog šećera u punjenju. Sa druge strane, uštipci sa povrćem, poput tikvica ili krompira, mogu biti manje kalorični.

Važno je napomenuti da veličina i način pripreme igraju ključnu ulogu u kalorijskom sadržaju uštipaka. Pravilno merenje porcija i izbor zdravijih sastojaka može pomoći u smanjenju kalorijskog unosa, čineći uštipke ukusnim, ali manje kaloričnim.

Kako se prave uštipci: saveti i trikovi

Savršeni uštipci zahtevaju pažnju i upotrebu nekoliko trikova kako bi bili ukusni. Prvo, kontrola temperature ulja je ključna - zagrejte ga na 175-180°C i proverite temperaturu testom testa. Pravilna veličina uštipaka je takođe važna za ravnomerno prženje. Pazite da je testo glatko i bez grudvica. Ostavite ga da odstoji pre prženja kako bi postalo vazdušasto.

Prilikom okretanja uštipaka, neka to bude samo jednom ili dva puta kako biste sačuvali hrskavu teksturu. Nakon prženja, upijte višak ulja postavljanjem uštipaka na papirni ubrus. Ako pravite slatke uštipke, pospite ih šećerom u prahu dok su još topli za dodatnu slatkoću. I ne zaboravite da se igrate s punjenjem - voće, čokolada, povrće - kako biste kreirali raznolike ukuse i uživali u različitim varijacijama ovih omiljenih poslastica. S pravilnim pristupom, vaši uštipci će biti prava poslastica za celu porodicu.

Kako postići da uštipci budu vazdušasti

Želja za pravljenjem savršeno vazdušastih uštipaka često nas mami ka šporetu. Otkrivamo vam tajne i korake koje bi trebalo da primenite kako bi postigli da svaki uštipak bude prava mekana i vazdušasta poslastica koja će nestati u trenu.

  • Vazdušasti uštipci sa jogurtom
Za vazdušaste uštipke sa jogurtom, pomešajte 2 šolje brašna, 1/2 šolje jogurta, 1 kašiku šećera, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte umućena jaja i malo vanilin šećera.

Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Pržite male porcije u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Pospite šećerom u prahu i uživajte u vazdušastim uštipcima!

  • Vazdušasti uštipci recept
Za vazdušaste uštipke, pomešajte 2 šolje brašna, 2 kašičice praška za pecivo, prstohvat soli, 2 kašike šećera i 2 jaja. Dodajte 1 šolju mleka i 1/4 šolje rastopljenog putera. Mešajte do glatkog testa. Pržite male porcije u zagrejanom ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Starinski uštipci

Priprema starinskih uštipaka je tradicionalan proces koji zahteva pažnju. Pomešajte 500g brašna sa kašičicom soli i kašikom šećera. U posebnoj činiji razmutite 2 jaja, pa dodajte 250ml mleka i 2 kašike rastopljenog maslaca. Spojite ove tečne sastojke sa suvim i mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga da odstoji 30 minuta. Nakon toga, oblikujte male loptice i pržite ih u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđe. Poslužite ih uz šećer u prahu i uživajte u ukusu tradicije.

Kako se prave seljački uštipci i u čemu je njihova specifičnost

Seljački uštipci su omiljeni zbog svoje jednostavnosti i ukusa. Za pripremu, pomešajte 2 šolje brašna, kašičicu soli, prašak za pecivo i malo sode bikarbone. Dodajte 2 jaja i 2 kašike ulja, pa postepeno sipajte mleko dok ne dobijete glatko testo. Specifičnost ovih uštipaka leži u njihovom bogatom ukusu i hrskavoj kori koju dobijaju tokom prženja. Oblikuju se u manje loptice i prže u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Serviraju se sa kajmakom, pavlakom ili džemom, čineći ih savršenim dodatkom tradicionalnom doručku ili užini.

Recepti za brze uštipke

  • Brzi uštipci sa kvascem
Za brze uštipke sa kvascem, pomešajte 1 kašiku šećera, 2 kašike svežeg kvasca i 1 šolju tople vode. Dodajte 3 šolje brašna i kašičicu soli. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ostavite ga da odstoji 10 minuta, a zatim formirajte male loptice i pržite u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

  • Najbrži uštipci za 5 minuta
Uštipci se tradicionalno pripremaju s pažljivim mešanjem i prženjem, pa je teško napraviti ih za samo pet minuta. Međutim, možete koristiti brze recepte sa praškom za pecivo i testo koje se ne mora ostavljati da odstoji. Ipak, uštipci će biti drugačijeg ukusa od tradicionalnih i možda neće biti toliko vazdušasti.

Tradicionalni recept za bakine uštipke

Bakini uštipci često čuvaju ukusna sećanja na detinjstvo i porodična okupljanja. Unastavku istražićemo tradicionalni recept za uštipke, otkrivajući tajne koje su generacijama prenošene.

  • Šuplji i posni uštipci
Za šuplje i posne uštipke, pomešajte 500g brašna, 1 kašičicu soli, i 1/2 kocke svežeg kvasca sa vodom dok se ne stvori mekano testo. Ostavite ga da naraste, a zatim formirajte male loptice. Pržite ih u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Ovi uštipci su hrskavi spolja, a mekani i šuplji unutra.

  • Specijalne varijante
Specijalne varijante bakinih uštipaka često uključuju dodatke poput suvog ili svežeg voća, orašastih plodova, cimeta, vanile ili čokolade. Ovi dodaci pružaju raznolikost ukusa i dodatnu dimenziju tradicionalnim uštipcima. Takođe, možete eksperimentisati s različitim oblicima i punjenjima kako bi se stvorili jedinstvene uštipke.

  • Šuplji uštipci
Da biste napravili šuplje uštipke pratite neki od prethodnih recepata, a da biste ih servirali na što lepši način, jednostavno ih pospite šećerom u prahu ili prelijte medom, marmeladom ili čokoladnim sirupom. Ovi ukusni uštipci često se poslužuju uz kafu ili čaj kao ukusna poslastica za doručak ili užinu.

Posni uštipci sa kiselom vodom

Za pripremu uštipaka sa kiselom vodom, pomešajte 2 šolje brašna, 1 kašičicu soli, 2 kašike šećera i 2 kašičice praška za pecivo. Dodajte 1 jaje i 1 šolju kisele vode. Mešajte dok ne dobijete glatko testo. Pomoću kašike oblikujte male loptice i pržite ih u dubokom ulju dok ne postanu zlatno smeđi. Pospite šećerom u prahu ili dodajte džem po želji. Ovi uštipci su mekani i vazdušasti, sa blagom notom kiseline od kisele vode, čineći ih ukusnim doručkom ili poslasticom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare